Linkovi

SAD i Kina raspravljaju o merama za prevazilaženje krize


Drugog dana američko-kineskog dijaloga na visokom nivou, zvaničnici dvije zemlje razgovarali su o ekonomskoj situaciji u zemljama u razvoju, globalnim finansijskim institucijama i načinima za sprečavanje budućih finansijskih kriza.

Sekretar za finansije Timoti Gajtner je, otvarajući drugi dan razgovora sa kineskim zvaničnicima, kazao da želi da pronađe način da ključnim ekonomijama u razvoju obezbijedi veća prava u globalnim finansijskim institucijama.

“Suočavamo se zajedničkim izazovom jačanja naših međunarodnih ekonomskih i finansijskih institucija. Zato danas raspravljamo o reformama u Međunarodnom monetarnom fondu, Svjetskoj banci i drugim međunarodnim finansijskim institucijama, kako bi omogućili da više zastupaju dinamične ekonomije u razvoju poput Kine, kao i o jačanju njihovih kapaciteta u cilju sprečavanja budućih kriza”.

Gajtner je dodao da su odluke, koje dvije zemlje donesu sada, suštinski važne za stabilnost svjetske privrede. Sjedinjene Države pokušavaju da podstaknu Kinu da smanji svoju zavisnost od izvoza na američka tržišta i da umjesto toga ohrabri veću potrošnju na domaćem tlu, kako bi pospješila privredni rast. Vašinton, zauzvrat, nudi podršku jačoj poziciji Kine u međunarodnim tijelima.

Potpredsjednik kineske vlade Vang Ćišan pozvao je Sjedinjene Države da vode računa o posljedicama ogromnog fiskalnog i monetarnog stimulativnog paketa za izlazak privrede iz duboke recesije

“Kineska ekonomija se trenutno stabilizuje i bilježi sve više pozitivnih promjena. Američka finansijska tržišta takođe se stabilizuju, sa pozitivnim nagovještajima u ekonomiji. Nadamo se da će Sjedinjene Države ubrzati obnovu finansijskog tržišta i postići rani ekonomski oporavak, kako bi nastavile da igraju važnu ulogu u promovisanju i podsticanju svjetskog privrednog rasta.”

U okviru američko-kineskog dijaloga, državna sekretarka Hilari Klinton je u Stejt Dipartmentu razgovarala sa državnim kancelarom Dai Binguom i drugim kineskim zvaničnicima. Glavne teme razgovora bile su borba protiv zaraznih bolesti, pomoć najsiromašnijim državama u svijetu i poboljšanje funkcionisanja energetskih tržišta.


XS
SM
MD
LG