Linkovi

Pjongjang menja politiku?


Severna Koreja je saopštila da je možda spremna na razgovore o svom nuklearnom programu, ali ne u okviru šestočlanog formata.

U saopštenju ministarstva spoljnih poslova koje su preneli državni mediji odbija se mogućnost da budu nastavljeni pregovori koji su uključivali predstavnike 6 država. Umesto toga, pominje se specifična i rezervisana forma dijaloga koji bi se bavio trenutnom situacijom.

U saopštenju se ne ide u detalje, ali zvaničnici u Pjongjangu su u prethodnih nekoliko dana govorili kako je Severna Koreja spremna na direktne pregovore sa Vašingtonom.

Sjedinjene Države su odbile sve prethodne predloge da uđu u direktne pregovore sa Severnom Korejom. Mišljenje koje preovlađuje u Vašingtonu je da su pregovori koji uključuju SAD, Kinu, Rusiju, Japan i Južnu Koreju pravi način da se zaustavi nuklearni program Pjongjanga.

Iz severnokorejske prestonice stiže odgovor da su ti pregovori završeni, a na međunarodne pritiske ova zemlja je odgovorila testiranjem druge nuklearne bombe i balističkih raketa.

XS
SM
MD
LG