Linkovi

Al-Maliki: Moguće produženja boravka američkih trupa


Irački premijer Nuri al-Maliki nagovestio je da bi prihvatio produženje boravka američkih vojnika u Iraku i posle 31. decembra 2011, datuma koji su obe zemlje čvrsto potvrdile kao rok za povlačenje svih američkih trupa iz Iraka.

Govoreći juče u Vašingtonu, Maliki je izneo gledište da bi taj rok mogao da bude preispitan ako, kako je rekao, "iračkim snagama budu potrebne dodatna obuka i dodatna podrška."

Prema tumačenju njegove izjave date na arapskom jeziku, Maliki je rekao da bi Irak razmotrio taj rok "na osnovu potreba zemlje."

Dan ranije, premijer Maliki je stojao kraj predsednika Baraka Obame, u Beloj kući, kada je američki predsednik rekao da, uprkos "teškim danima" koji predstoje u Iraku, Sjedinjene Države i dalje nameravaju da povuku sve svoje vojnike iz Iraka pre kraja 2011. godine.

Premijer Maliki bi danas trebalo da se sastane sa američkim državnim sekretarom Hilari Klinton i potpredsednikom Džozefom Bajdenom.

Maliki je juče razgovarao sa američkim sekretarom za odbranu, Robertom Gejtsom, koji je obećao ubrazavanje prodaje američke vojne opreme Iraku kako bi iračke snage bezbednosti brže stale na svoje noge.

Američke borbene jedinice povukle su se iz iračkih gradova 30. juna i odgovornost za bezbednost u tim područjima predale iračkim snagama.

U Iraku se sada nalazi oko 130 hiljada američkih vojnika.

XS
SM
MD
LG