Linkovi

Automobilski giganti beleže pad prodaje


Dva proizvođača automobila povezana sa američkom auto industrijom još uvek pokušavaju da pronađu način da povećaju prodaju.

Američki gigant Dženeral Motorsi italijanski Fijat saopštili su danas da je prodaja opala u periodu od aprila do juna. Američka kompanije je objavila da je prodaja opala za 15%, najviše u SAD, Latinskoj Americi i Evropi, i to u vreme kada je sve više zavisna od izvoza na koji otpada 70% cele proizvodnje.

Fijat, koji kontroliše 20 odsto deonica Krajslera, trećeg po veličini proizvođača automobila u SAD, saopštio je da je prodaja opala za 22 odsto u istom periodu. Ipak, rukovodstvo te kompanije je izrazilo optimizam da će Fijat i Krajsler prijaviti profit na kraju godine. Glavni operativac Fiata Serđo Markione izjavio je da je italijanska kompanija već počela da prebacuje tehnologiju za pravljenje malih automobila u Krajsler, i da bi ta firma mogla ponovo da počne da zarađuje kada se poboljša situacija na tržištu.

U međuvremenu, čelni ljudi Krajslera su danas objavili da će ponuditi novim kupcima u SAD do 4,5 hiljade dolara u gotovini ako učestvuju u programu „Keš za starudiju“. Poput nekih evropskih vlada, i američka vlada nudi finansijsku pomoć za vlasnike starih, neefikasnih automobila kako bi kupili nove i time pomogli ozdravljenje ekonomije.

XS
SM
MD
LG