Linkovi

Stariji Amerikanci sve teže pronalaze posao


Pošto je stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama najveća u poslednjih 25 godina, starijim građanima sve je teže da se takmiče za poslove sa svojim mlađim kolegama. Biro za statistiku rada beleži da radnici stariji od 45 godina duže čekaju na posao, odnosno oko 22 nedelje u poređenju sa 16 nedelja za mlađe radnike. Mada su brojni, takozvani, „bejbi-bumeri“ sada u najboljim godinama svoje karijere, mnogi od njih se suočavaju sa teškom situacijom na tržištu radne snage.

55-godišnji Ričard Zaleva, koji je već dve godine bez posla, kaže da njegov rezime možda otvara prilike za intervju za posao, ali mu seda kosa umanjuje šanse.

„Pozvan sam na intervju telefonom i kad je on pritvorio vrata kancelarije svog šefa, čuo sam ga kako kaže: 'Tu je jedan sedi momak koga moramo da intervjuišemo'.“

Zalevina priča nije jedinstvena. 41-godišnja grafički dizajner, Suzana Rosende, kaže da neki poslodavci čak i ne pokušavaju da sakriju svoje predrasude u tom smislu.

On je rekao da ne želi sredovečne ljude. Želi mlade i želi gladne. Rekla sam mu: Znate šta, ja sam vrlo mlada duhom i veoma sam gladna.“

U uslovima ekonomske krize, izveštaj Sekretarijata za rad ukazuje da je starijim građanima potrebno oko šest nedelja duže da pronađu posao nego mladima. Uprkos činjenici da traži manje novca nego što je naviknut da zarađuje, 55-godišnji poreski knjigovođa Alan Mag kaže da mu poslodavci govore da je previše kvalifikovan.

„Ako hoćete da kupite Ševrolet i neko vam ponudi Kadilak za istu cenu, zar ne biste uzeli Kadilak?“


Američko udruženje penzoionera (AARP) je grupa koja štiti prava Amerikanaca starijih od 50 godina. Udruženje tvrdi da je takva vrsta diskriminacije u porastu.

Oni možda traže posao koji je evenutalno plaćen manje nego što su ranije zarađivali. Ali, to ne znači da bi poslodavci trebalo da isključe starije radnike od prilika za zapošljavanje“, naglašava Debora Rasel.

Ričard Zaleva kaže da puno toga treba da uradi da bi bio primećen.

To me na neki način obeshrabruje, ali ne dozvoljavam da me porazi. Uvek želim da radim više i zalažem se više kako bih sebe plasirao.“

Sekretarijat za rad navodi da je stopa nezaposlenosti za radnike starije od 45 godina dostigla 6.4 odsto u martu. To je najviša stopa od 1948. godine kad je vlada počela da beleži trendove nezaposlenosti.


XS
SM
MD
LG