Linkovi

EK predložila ukidanje viza za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju


Evropska komisija objavila je preporuku Vijeću o ukidanju viznog rezima za Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru. Za BiH, koja nije ispunila uslove Mape puta za ukidanje viza, rečeno je da su njeni lideri i vlasti izgubili dragocjene godine u nacionalističkoj retorici i da zbog toga, zajedno sa Albanijom, moraju sačekati novu priliku- 1. januar 2011. godine.

Danas je konačno objavljeno kako će, ukoliko prijedlog Komisije potvrde ove jeseni evropski ministri vanjskih poslova, stanovnici Srbije, Crne Gore i Makedonije od 1. januara naredne godine slobodno putovati evropskim prostorom:

"Ovo je istorijski trenutak u našim odnosima sa državama Zapadnog Balkana. Ukidanje viza je nešto što je dugo očekivano i donosi bliže i češće kontakte stanovnika ove tri zemlje sa prostorom šengena", kazao je evropski komesar za pravdu Žak Baro.

Značiće to, konkretno, da će za stanovnike tri balkanske države biti otvorena vrata 25 država šengena, gdje su sa izuzetkom Velike Britanije, Irske, Bugarske, Rumunije i Kipra, sve države EU, uz Švajcarsku i Island.

Što se tiče BiH i Albanije, te države nisu ušle u prijedlog Komisije jer nisu ni ispunile uslove Mape puta za ukidanje viza.

"BiH do sada nije ozbiljno uvela biometrijske pasoše i zemlja zaostaje u reformama i odlukama koje su kao uvjeti neophodne za putovanja bez viza. BiH je na nesreću proteklih godina potrošila vrijeme na nacionalističku retoriku, umjesto na sprovođenje neophodnih reformi u korist svojih stanovnika i mogućnosti da putuju bez viza. Sada je zaista u rukama lidera u zemlji da održe pozitivni trenutak kakav je nedavno postignut, kompletiraju refome i završe posao kako bi smo mi mogli načiniti preporuku za bezvizna putovanja stanovnika BiH do polovine 2010. godine. Ne mislim da će ovo odgađanje od nekoliko mjeseci biti dramatično ukoliko se odmah sprovedu reforme i postignu uvjeti za ukidanje viza u skoroj budućnosti", naglasio je evropski komesar za proširenje Oli Ren.

Na primjedbu da samo Bošnjaci u BiH sada ostaju u getu, jer, uz sve one iz BiH koji već putuju svijetom sa hrvatskom pasošima, sada će i većina u Republici Srpskoj dobiti sličnu mogućnost, zvaničnici Komisije se pozivaju na bilateralni sporazum izmedju Srbije i BiH o modalitetima sticanja državljanstva izmedju dvije zemlje. Na osnovu informacije kakvu su iz Beograda proslijedili Briselu maja ove godine samo je 2155 građana BiH tražilo državljanstvo Srbije. Zbog toga smatraju na ovo pitanje nema ozbiljnu dimenziju.

U svakom slučaju, ukazuje se, za BiH i Albaniju i dalje stoji otvoren proces, ukazuju u Komisiji i najavljuju da bi naredna preporuka mogla doći naredene godine u ovo vrijeme, što znači da bi, u najboljem slučaju, bezvizni režim stupio na snagu 1. januara 2011. godine.

Inače, danas je u Briselu boravio i potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova, Ivica Dačić, koji se susreo sa komesarima Baroom i Renom. Ključna tema razgovora je bilo ukidanje viza, koje je za gosta iz Beograda značjan ali ipak prvi korak. Preostaje još posla na ispunjenju svih uslova, naglasio je Dačić, uvjeren da je ukidanje viza za građane Srbije jedan od najkrupnijih dokaza progresa zemlje u evropskim integracijama.


XS
SM
MD
LG