Linkovi

U Francuskoj obeležen Dan Bastilje


Obeležavajuchi francuski nacionalni praznik, Dan Bastilje, francuski vojnici promarširali su danas pariskom avenijom Šanzelize zajedno sa indijskim i nemačkim vojnicima.

Godišnjom paradom Francuzi obeležavaju pad Bastilje na današnji datum 1789. godine, kada je narod zauzeo taj zatvor - simbol tadašnje monarhije i praktično započeo Francusku revoluciju koja je osim za Francusku bila prekretnica i za Evropu. Domaćin, francuski predsednik Nikola Sarkozi, odstupio je ove godine od nekih prazničnih tradicija, tako da pored ostalog nije odobrio masovna pomilovanja.

Nemački vojnici koje je u današnjoj paradi pozdravio i nemački predsednik Horst Keler, deo su zajedničke francusko-nemačke brigade iz Strazbura. Prvi put posle 43 godine, Francuska je u znak povratka u komandnu strukturu NATO-a, omogućila nemačkim vojnicima učešće u strazburškoj brigadi. Prisustvo indijskih vojnika tumači se kao deo nastojanja Francuske da proširi svoj uticaj u regionu i osvoji nova tržišta za svoju vojnu i nuklearnu tehnologiju.

XS
SM
MD
LG