Linkovi

Obama u poseti Gani


Predsednik Barak Obama je kasno večeras doputovao u Ganu, u svoju prvu posetu podsaharskoj Africi od kako je došao na vlast.

Obamu je na međunarodnom aerodromu, u blizini glavnog grada Akre, dočekao predsednik Gane Džon Ata-Mils, s kojim je večeras održao kraći susret. Dobrodošlicu američkom predsedniku je poželela i grupa narodnih igrača, uz zvuk udaraljki.

Obama je ranije kazao da posetom Gani želi da istakne dostignuća stabilnih zemalja sa dobrom vladom, čije vođstvo je odgovorno narodu, a institucije jače od bilo koje ličnosti.

Obama se uoči posete Gani sastao sa papom Benediktom u Vatikanu, nakon samita lidera osam najbogatijih zemalja sveta, održanog u zemljotresom razorenom italijanskom gradu Akvili. Nije bilo neposrednih informacija o suštini diskusija, koje su završene razmenom poklona. Papa je takodje primio prvu damu Amerike Mišel Obama i nekoliko predsednikovih pomoćnika.

Ranije tokom dana, američki funkcioner Denis MekDonou je rekao da će, uzevši u obzir globalni uticaj Rimokatoličke crkve, taj susret biti daleko više od državne posete. On je rekao da su predsednik Obama i poglavar Rimokatoličke crkve održali „iskrene“ razgovore i o pitanjima o kojima se ne slažu, poput abortusa, kao i o pitanjima oko kojih postoji saglasnost, poput pomoći siromašnima.

Ranije ove nedelje, papa je apelovao za novu globalnu ekonomiju kojom bi rukovodila „etika koncentrisana na ljude“, a ne samo na profit.

XS
SM
MD
LG