Linkovi

Američki sekretar za odbranu iz vremena Vijetnamskog rata, Robert Meknamara, umro u 94. godini


Bivši američki sekretar za odbranu, Robert Meknamara, koji se smatra arhitektom Vijetnamskog rata, umro je jutros, u Vašingtonu, u 94. godini.

Meknamara je služio kao sekretar za odbranu od 1961. do 1967. godine, pod predsednicima Džonom Kenedijem i Lindonom Džonsonom, i bio je jedna od ključnih ličnosti odgovornih za eskalaciju američke vojne umešanosti u Vijetnamu. Meknamara je takođe bio usko povezan sa neuspešnim nastojanjima Sjedinjenih Država da spreče širenje komunizma u Vijetnamu - toliko da se taj konflikt ponekad eufemistički naziva "Meknamarin rat."

Kasnijih godina, Meknamara je priznao da je gajio određene sumnje u vezi sa tim ratom. On je rekao kako nije verovao da će masovna kampanja bombardovanja Severnog Vijetnama biti uspešna, ali ipak nije menjao tu odluku. U Vijetnamskom ratu poginulo je više od 58 hiljada Amerikanaca, dok se ukupan broj žrtava u Severnom i Južnom Vijetnamu penje na milione.

Iako najviše poznat po svojoj ulozi u tom konfliktu, Meknamara je takođe služio kao predsednik kompanije Ford, a kasnije i kao predsednik Svetske banke.
Meknamara je rođen u Kaliforniji, diplomirao je ekonomiju na Harvardu i služio u Drugom svetskom ratu. Bio je poznat po svojoj odanosti statističkim analizama. 2003. godine bio je subjekt nagrađenog dokumentarnog filma pod naslovom "Magla rata".

XS
SM
MD
LG