Linkovi

Irak: Slavlje pomešano sa strepnjama od novog nasilja


Iračani su obeležili prvi – kako to iračka vlada kaže – Dan suvereniteta. Američke trupe su završile povlačenje iz većih gradova, šest godina posle invazije 2003. Ipak, uprkos slavlju, prisutno je i strahovanje od novog nasilja.

Iračka vlada je jučerašnji datum, 30. juni, proglasila nacionalnim Danom suvereniteta, javnim praznikom kojim se obeležava potpuno povlačenje američkih borbenih trupa sa gradskih područja.

Vojska je defilovala u paradnim uniformama, a Bagdadom su kružila policijska vozila ukrašena cvećem i zastavama. Dan je protekao u slavlju.

„Iračani su sposobni i spremni kada se Amerikanci povuku i, uz božju pomoć, mi smo braća i nema razlike između šiita i sunita i svi smo zadovoljni,“ kaže vojni službenik, Abu Ali.

Medjutim, uz slavlje dolazi i strahovanje od porasta nasilja – sektaškog i etničkog. U eskploziji automobil-bombe na pijaci punoj sveta u Kirkuku, u utorak su poginule 33 osobe. Region oko tog grada, bogat naftom, središte je borbe za prevlast između etničkih i verskih zajednica, među kojima su Kurdi, Arapi i hrišćani.

Komandant američkih snaga u Iraku, general Rej Odijerno, rekao je novinarima da postoji i opasnost intervencije iz Irana, zemlje kojom dominiraju šiiti:

„Iran i dalje podržava, finansira i obučava zamene koje dejstvuju unutar Iraka. To je tako. Oni nisu prestali to da rade i ne mislim da će da prestanu. Rekao bih da će nastaviti, jer su takođe zainteresovani u kom se pravcu Irak kreće.“

Povlačenje je u skladu sa iračkim sporazumom sa Sjedinjenim Državama kojim se određuje rok za povlačenje svih američkih snaga do kraja 2011. Majkl O’Henlon, viši naučni saradnik Instituta „Brukings“ u Vašingtonu, nada se da će sve proći dobro:

„Rekao bih da su Iračani već pokazali da su prilično dobri na mnogim poslovima koje sad obavljaju. Počev od 2008, Iračani su uistinu počeli da pokazuju vojnu i policijsku efikasnost, čak više i dalje od onoga što su radili ranije, kada su nam prevashodno bili partneri.“

U Iraku trenutno ima oko 130 hiljada američkih vojnika. Oni ostaju na borbenim zadacima izvan gradova i kao savetnici iračkih snaga.

XS
SM
MD
LG