Linkovi

Ministri G8 osudili nasilje u Iranu i nuklearne i raketne probe Severne Koreje


Ministri spoljnih poslova Grupe osam razvijenih zemalja pozvali su na okončanje nasilja koje je u Iranu izbilo posle spornih predsedničkih izbora.

U saopštenju izdatom posle sastanka u Trstu ministri su pozvali Iran da poštuje osnovna ljudska prava, uključujući pravo na slobodu govora. Šef italijanske diplomatije Franko Fratini izrazio je solidarnost sa žrtvama a njegov britanski kolega Dejvid Milibend nazvao je ubistva i premlaćivanja koja su se desila u prethodnih nekoliko dana žalosnim. On je dodao da ova dešavanja pokazuju neuspeh da se zaštiti iranski narod. U ministarskom saopštenju se navodi da bi kriza trebalo da bude rešena demokratskim dijalogom. Ministri su po svemu sudeći želeli da objave dokument koji bi izrazio njihovu zabrinutost, ali koji ne bi izolovao Iran.

Ministri su osudili i nuklearne i raketne probe Severne Koreje i pozvali ovu komunističku zemlju da se vrati pregovorima. U zajedničkom saopštenju izdatom u Trstu ministri su kritikovali severnokorejsku nuklearnu probu izvedenu u maju, kao kršenje rezolucije UN, i lansiranje rakete u aprilu, koje su nazvali pretnjom regionalnom miru i stabilnosti. Pjongjang je negativno reagovao na odluku Saveta bezbednosti ranije ovog meseca da se uvedu nove sankcije i zapretio je da će povećati svoj nuklearni arsenal, a informacije iz regiona govore da se ova zemlja sprema da isproba rakete kratkog ili srednjeg dometa.

XS
SM
MD
LG