Linkovi

Obama i Merkel razgovarali o Iranu i klimatskim promenama


Predsednik Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel, razgovarali su u Beloj kući o nizu pitanja, među kojima su centralno mesto imali Iran, promena klime i globalna ekonomska kriza.

Obama je posle razgovora novinarima u Ružičnjaku Bele kuće rekao da Sjedinjene Države, u pogledu klimatskih promena, nisu tamo gde bi trebalo da budu, dodavši da se Evropa mnogo brže kreće u tim pogledu. On je sa nemačkom kancelarkom razgovarao i o situaciji na Bliskom istoku, borbi protiv al-Kaide i njenih saveznika u Avganistanu i Pakistanu i, takođe, svojoj želji da zatvori pritvorsku jedinicu u bazi u Zalivu Gvantanamo.

Predsednik je rekao da su on i kacelarka jednoglasno osudili nasilje nad opozicionim demonstrantima u Iranu. Kancelarka je izjavila da Iranci imaju pravo na ponovno prebrojavanje glasova da bi pokazali da je ponovni izbor predsednika Mahmuda Ahmadnedžada sporan. Obama je istakao da nema sumnje da će događaji posle iranskih izbora uticati na potencijalni direktan dijalog Sjedinjenih Država i Irana, ali je dodao da bi medjunarodne diskusije sa Iranom trebalo da budu nastavljene.

Predsednku Obami je postavljeno i pitanje da li bi trebalo da se izvini Ahmadinedžadu zbog navodno mešanja Sjeidnjenih Dražav u izborni proces u Iranu. Obama je odgovorio da su Sjedinjene Države učinile sve u svojoj moći da se ne mešaju u izbore u Iranu i da bi Ahmadinedžad trebalo da razmisli o obavezama prema sopstvenom narodu i odgovori na pitanja porodica čiji bližnji su ubijeni, premlaćeni ili pritvoreni tokom postizbornog nasilja.


XS
SM
MD
LG