Linkovi

Lider iranske opozicije pod pritiskom da povuče žalbu na rezultat izbora

  • Vesti Amerike

Iranski opozicioni lider, Mir Hosein Musavi, kaže da se na njega vrši pritisak da povuče svoju žalbu na rezultate predsedničkih izbora. U saopštenju danas objavljenom na njegovom zvaničnom internet sajtu, poraženi predsednički kandidat takođe kaže da su mu vlasti veoma ograničile kontakt sa pristalicama.

Musavi, koji je poražen na izborima od predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, tvrdi da je na glasanju 12. juna došlo do velike prevare. Ali vrhovni lider Irana i Savet čuvara islamske revolucije su izjavili da izbori neće biti poništeni.

U povremeno žestokim demonstracijama koje su izbile posle objavljivanja izbornih rezultata, najmanje 17 ljudi je ubijeno, a na stotine uhapšeno. Na Musavijevom sajtu je objavljeno da je policija juče privela najmanje 70 univerzitetskih profesora, pošto su se prethodno sastali sa njim.

Predsednik Ahmadinedžad je danas pozvao američkog predsednika Baraka Obamu da prestane da se "meša" u iranske poslove, posle prekjučerašnje izjave američkog lidera o događajima u Iranu. Obama je u utorak rekao da je "užasnut i ozlojeđen" zbog premlaćivanja i hapšenja demonstranata koji su tvrdili da je rezultat izbora namešten u korist aktuelnog predsednika.

Jedan od najviših disidentskih sveštenika u Iranu, ajatola Hosein Ali Montazeri, upozorio je danas iranske lidere da bi nastavak gušenja izražavanja različitog mišljenja mogao da destabilizuje režim. U svom saopštenju Montazeri se takođe založio za osnivanje neutralne komisije koja bi pomogla u razrešenju krize. Montazeri je nekada smatran za mogućeg naslednika pokojnog ajatole Homeinija.

XS
SM
MD
LG