Linkovi

U budućnosti, hirurške operacije neće ostavljati ožiljke na koži


Jedna izložba, održana prošle nedelje u Londonu, privukla je zdravstvene stručnjake iz čitavog sveta, jer su na njoj prikazana najnovija dostignuća u medicinskoj tehnologiji. Neki od prikazanih uređaja zaista deluju gotovo fantastično.

Jedan od uređaja koji su privukli posebnu pažnju je robotizovani asistent za hirurške zahvate uz najmanje moguće prodiranje u telo. Jedan od pionira takve vrste hirurgije, britanski podsekretar za zdravstvo, profesor Lord Darzi, kaže da je margina greške kada se koristi robotska tehnologija, znatno manja od one kada hirug koristi samo svoje ruke.

"Svi imamo vrlo fino podrhtavanje ruku. Kada radimo precizno zašivanje krvnih sudova, jedva debljih od dlake, to podrhtavanje smeta. Ovaj uređaj nam pomaže jer prigušuje drhtaj. Takođe uvećava sliku oko tri puta, pa omogućava vrlo precizna zašivanja," kaže doktor Darzi.

Najnoviji model, nazvan "davinči" omogućava da dvoje ljudi radi za istom mašinom.

"Hirurzi su uvek sanjali o tome da za precizne operacije imaju treću ruku. To što asistent sada može da vam pruži tu dodatnu ruku jeste velika prednost," kaže on.

Još jedan od uređaja prikazan na izložbi je koncipiran unutar postojeće popularne kompjuterske igrice bazirane na internetu, zvane Second life, a namnjen je školama za bolničare. U ovoj prividnoj stvarnosti bolničari mogu da se pripremaju za razne životne situacije, pre nego što se suoče sa njima u realnom životu. Iako je igra Second life otvorena za svakog, ulazak u bolničko okruženje je ograničen, pa za sada u te prostore mogu da uđu samo studenti i predavači britanskog Imperijalnog koledža. Istraživač sa tog koledža, Džejms Kinros, kaže da će ova tehnologija biti uobičajena na trodimenzionalnom internetu.

"Uveren sam da se krećemo ka trodimenzionalnom internetu, u kome će se spojiti razne platforme. Second life je jedna od mnogih u kojima ćemo imati svoje dvojnike u prividnom svetu i moći ćemo da ih koristimo u razne svrhe, jedna od kojih će biti i savlađivanje medicinskih tehnika," kaže Kinros.

Nešto dalje, hirurg-konsultant i viši predavač na Imperijalnom koledžu, Paraskevas Paraskeva, demonstrirao je najnoviji uređaj za takozvanu laparoskopsku hirurgiju. Pomoću njega operacije mogu da se obavljaju, na primer kroz pupak, tako da se na telu ne pravi nikakav rez. Jedina teškoća je, kaže doktor Paraskeva, što hirurg mora da nauči tu tehniku.

"Instrumenti su ovde ukršteni pa morate da naučite da levom rukom radite ono što ste radili desnom i obratno, odnosno kao u ogledalu. Mnogim laparoskopskim hirurzima to neće biti teško, ali ovo pokazuje da pored novih instrumenata moramo da učimo i nove tehnike kako bismo bezbedno operisali," kaže doktor Paraskeva.

Ova tehnika može da se koristi za operacije slepog creva, odstranjivanja žučne kese, bubrega ili slezine, kao i neke ginekološke zahvate. Prikazani uređaj omogućava da se kroz mali prorez ubace čak tri instrumenta i prvi je kod koga instrumenti mogu da naprave pun krug. Doktor Paraskeva veruje da će se ova tehnologija toliko razviti da će gotovo sve operacije biti bez ožiljka na koži.

"Ovakve operacije već se rade, samo treba unaprediti tehnologiju i instrumente i olakšati njihovu nabavku. A to će omogućiti veći broj istraživanja i informacija i dovesti do toga da se sve operacije obavljaju bez ožiljaka," kaže doktor Paraskevas.

Na Izložbi su prikazani i zastori za ambulante koji na pritisak dugmeta mogu da postanu providni, satelitski sistemi za vezu između pacijenata i lekara ili robot-lekar, pomoću koga doktori mogu da posećuju pacijente ne izlazeći iz lekarske sobe.

XS
SM
MD
LG