Linkovi

Predsednik Obama objavio dogovor sa farmaceutskom industrijom


Predsednik Obama je danas saopštio da je administracija postigla dogovor sa farmaceutskom industrijom koji bi mogao da otvori put za reformu zdravstvene zaštite, koja je u Sjedinjenim Državama i dalje veoma sporna.

Dok demokrate i republikanci nastoje da postignu saglasnost o zakonskom predlogu za reformu sistema zdravstvene zaštite, Predsednik Obama je danas saopštio da je sa farmacetutskim kompanijama postignut važan dogovor prema kojem su se one obavezale da ulože 80 milijardi dolara tokom narednih 10 godina kako bi se smanjili troškovi izdavanja lekova na recept za starije gradjane:

„Naš cilj – naš imperativ je da smanjimo nezadrživu inflaciju troškova zdravstvene zaštite. Da bismo to postigli moramo da radimo zajedno kako bismo iskorenili razbacivanje i neefikasnost koji možda podupiru osiguravajuće kompanije, ali ne čine ništa za naše zdravstvo.“

Predsednik Obama želi da potpiše zakon o reformi zdravstva do kraja godine, ali se suočava sa protivljenjem u Kongresu zbog visoke cene i otpora opciji javnog osiguranja. Ipak, prema najnovijoj anketi Njujork Tajmsa, 72 odsto ispitanika podržava vladinu reformu bez obzira da li su demokrate ili republikanci.

„Ono što pokušavamo da učinimo je da smanjimo troškove za sve porodice i biznise,“ kaže Nensi En Diparl,
zvaničnik Bele kuće.

Medjutim, većina republikanskih kongresmena se protivi bilo kakvom vladinom planu, insisitirajući da bi fokus trebalo da bude da cena zdravstvenog osiguranja ne poraste

„Vladin plan će, bez obzira na ime, dovesti do porasta troškova. On će smanjiti broj opcija i neće vam dozvoliti da zadržite ono što imate,“ kaže jedan od lidera republikanske manjine u Predstavničkom domu, Erik Kentor.

Predsednik Obama planira da u sredu održi skup o zdravstvenoj zaštiti na kojem će odgovarati na pitanja gradjana.


XS
SM
MD
LG