Linkovi

Ispitivanje gena može da ubrza uobičajenu zaštitu od raka


Ispitivanje gena postaje važno sredstvo standardne medicinske nege, a možda najvažnija u traganju za savršenim lekom protiv određene vrste raka. Jedna američka bolnica je uvela obavezno testiranje gena za sve nove pacijente sa kanceroznim oboljenjima.

Detektivski posao počinje pod mikroskopom. Istraživač traga za znacima genetskog sastava kanceroznog tumora pacijenta, u kojem može da bude čak 13 glavnih kanceroznih gena koji se javljaju u 110 varijanti. Lekari se nadaju da će ta informacija dovesti do pronalaska leka za konkretnu vrstu raka, kaže kancerolog Lejf Elisen, iz Opšte bolnice države Masačusets u Bostonu:

„Svaki tumor ima genetski tok koji pokreće taj rak i ako bismo mogli da otkrijemo taj tok za svaki pojedinačni tumor, to bi nam omogućilo da sparimo tumor sa odgovarajućim efikasnim lekom“.

Lekari rutinski pokušavaju da usklade lek sa odgovarajućim delom tela na kojem je ustanovljen rak. Za pacijente i lekare, to je često podrazumevalo bolne lekove ili tretmane, koji su promašivali metu. Oboleli od raka pluća su prvi podvrgnuti ovom snimanju. Dr Elis Šou kaže da je to veliki korak ka standardnom medicinskom tretmanu.

„Došli smo do mnogo savršenijeg razumevanja genetskih promena koje izaziva kancer. A zajedno sa tim znanjem, imamo i nove i usavršene lekove“.

Lekari su ustanovili da genetski poremećaji koje izaziva rak dojke, na primer, izgledaju slično abnormalnostima raka pluća i smatraju da bi takve abnormalnosti mogle isto tako da se pojave i kod drugih kancera. To istraživanje je dovelo da snimanja tumora svih kanceroznih pacijenata koji dođu u Opštu masačusetsku bolnicu. Genetskom testiranju je podvrgnuta i Lajnea Daf.

„Suštinski sam se spremala za smrt“, kaže žena kojoj je utvrđen terminalni rak pluća.

Prošla je kroz neuspešnu hemoterapiju, a onda su joj lekari pronašli genetsku mutaciju koja je identifikovana tek nedavno. Testiran je lek za tu specifičnu genetsku abnormalnost. Primila je lek i – rak pluća je nestao.

„To je bilo nešto najneverovatnije, zaprepašćujuće. Prevazišlo je moje najluđe snove“, dodaje Daf.

Pojedini kancerolozi upozoravaju pacijente da ne ulažu preteranu nadu u ova snimanja. Kancerozni tumori ponekad mogu da imaju toliko genetskih varijanti da je teško utvrditi da li jedan test ili tretman mogu da znače izlečenje. Ipak, nekoliko bolnica je pošlo za primerom Opšte bolnice države Masačusets i počinje snimanje tumora svojih kanceroznih bolesnika.

XS
SM
MD
LG