Linkovi

Novi uređaj za telemedicinu u avionima


U putničkim avionima ponekad se događaju situacije u kojima je neophodna intervencija lekara. jedna britanska kompanija sada je prikazala svoj, takoreći, telemedicinski uređaj koji bi mogao da pomogne kabinskom osoblju u vanrednim situacijama da komunicira sa lekarom na zemlji i prenese mu najvažnije podatke o oboleloj ili povređenoj osobi.

Odluka da se let prekine iz medicinskih razloga veoma je zahtevna i uznemirujuća, kaže vazduhoplovni lekar Graham Kresvel. "Ako vam treba lekarska pomoć morate da donesete teške odluke bez mnogo informacija," kaže kapetan Kresvel.

Aurelijen Piselup je menadžer projekta:

"Svrha ove aktivnosti je bila da se razvije i uspostavi usluga telemedicine u komercijalnim avionima. Očigledno, jedini mogući kanal za komunikaciju su sateliti," kaže Piselup.

Uređaj nazvan Tempus IC omogućava uzimanje najvažnijih podataka o stanju pacijenta.

"Tempus IC je uređaj koji omogućava laiku, na primer sjuardesi, da prikupi medicinske podatke kao što su pritisak, elektrokardiogram, puls, i pošalje ih iz aviona lekarima na zemlji, kako bi mogli da pomognu u donošenju pravih odluka i zaključivanju da li se nešto može učiniti u avionu ili bi trebalo sleteti na najbliži aerodrom," kaže Greem Marfi, direktor kompanije RDT koja je konstruisala Tempus IC.

Podaci iz tog uređaja gotovo trenutno stižu do centra na zemlji. Još jednom Greem Marfi, direktor kompanije RDT:

"Broudbend je kritičan za komunikacije sa avionima jer omogućava brz prenos medicinskih podataka na zemlju, ali i dvostranu komunikaciju glasom, pa stjuardesa može da razgovara direktno sa lekarom, uz prenos video slike, što znači da lekari mogu da vide šta se događa sa pacijentom i tako donose odluke o tome koliko je situacija ozbiljna," kaže Marfi.

Za sada nije poznato kada biovaj sistem, nazvan Medlink, mogao da uđe u redovnu upotrebu.

XS
SM
MD
LG