Linkovi

Objavljen godišnji izveštaj Stejt Departmenta o trgovini ljudima


Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da je borba protiv trgovine ljudima, kako u inostranstvu, tako i u SAD, ključni deo spoljno-političke agende administracije predsednika Obame. Klinton je prilikom predstavljanja redovnog godišnjeg izveštaja Stejt Departmenta o trgovini ljudima nazvala trafiking ropstvom modernog doba koje ima uticaj na svaku državu sveta.

U samom izveštaju, 17 od ukupno 175 obrađenih zemalja dobilo je najniži mogući rejting i svrstano je u treću grupu, što znači da bi SAD mogle da prekinu da im pružaju bilo kakvu pomoć, izuzev humanitarne i trgovinske. Prošlogodišnjem spisku od deset zemalja u ovoj grupi, na kojem su se našle Burma, Kuba, Fidži, Iran, Kuvajt, severna Koreja, papua Nova Gvineja, Saudijska Arabija, Sudan i Sirija, za 2009. Godinu pridodati su Čad, Eritreja, Malezija, Mauritanija, Niger Svazilend i Zimbabve.

Jedina zemlja koja je iz druge grupe, prebačena u prvu je Nigerija, koja je pohvaljena zbog poboljšanja pomoći žrtvama, napora da se pojača svest o problemu trgovine ljudima i povećanog finansiranja organizacija koje se bave sprečavanjem trafikinga.

Što se tiče regiona Zapadnog Balkana, najbolja situacija je u Hrvatskoj i Makedoniji, koje se nalaze u prvoj grupi, odnosno među zemljama koje u potpunosti ispunjavaju minimum standarda predviđenih Aktom o zaštiti žrtava trafikinga. U drugoj grupi nalaze se Srbija, Kosovo, Bosna i Hercegovina i Albanija, dok je Crna Gora takođe u grupi dva, ali na takozvanoj listi koja se prati. Vlade zemalja u drugoj grupi ne ispunjavaju standarde Akta o zaštiti žrtva trafikinga u potpunosti, ali čine značajne napore da se povinuju tim standardima.

Za Srbiju se u izveštaju navodi da je zemlja koja predstavlja polaznu, tranzitnu i odredišnu tačku trgovine muškarcima, ženama i devojkama, koje se trafikuju bilo unutar zemlje ili u inostranstvo, za potrebe seksualne ekspolatacije i prinudnog rada. Strane žrtve, tvrdi Stejt Department, u Srbiju se prebacuju iz Istočne Evrope i Centralne Azije, preko Kosova i Makedonije. Preko Srbije se takođe žrtve trafikinga iz Bosne, Hrvatske i Slovenije prebacuju za Italiju i druge zemlje Zapadne Evrope. Deca, a pre svih Romi, i dalje se seksualno iskorišćavaju, prisiljavaju na brak ili prosjačenje po ulicama. Većina identifikovanih žrtava tokom 2008. bile su srpske žene i devojke, koje su seksualno eksploatisane, a više od polovine bila su deca.


XS
SM
MD
LG