Linkovi

Micubiši prikazao nov auto na čisto električni pogon


U poslednje vreme često se govori o vozilima na električni pogon, što nije čudo jer se velike svetske kompanije utrkuju za što bolju poziciju na tom tržištu. Japanska automobilska kompanija Micubiši prikazala je u svom sedištu u Tokiju svoj prvi model automobila sa pogonom isključivo na struju, čija baterija može da se puni iz kućne mreže.


Četvorosed sa oznakom MiEV navodno može da sa jednim punjenjem, koje traje sedam sati, pređe 160 kilometara. Micubišijev model predstavlja odgovor na popularna hibridna vozila Tojote i Honde. Nezgodna strana mu je to što je dvostruko skuplji od njih.


"Uzevši u obzir konkurenciju drugih svetskih proizvođača u poslednjih 10 do 20 godina, japanski proizvođači ne smeju da zaostanu. Moramo da budemo spremni u svakom smislu," kaže predsednik kompanije Micubiši motors, Osamu Masuko.


Masuko je priznao da će visoka cena biti velika prepreka za potencijalne kupce. Dok, na primer, novi Tojotin prius košta nešto više od 20 hiljada dolara, cena Micubišijevog vozila je veća od 47 hiljada dolara.


"Svesni smo da ovo nije cena koju obični kupac može da plati. Ali kako budemo povećavali proizvodnju nastojaćemo da smanjimo cenu na oko 20 hiljada dolara," rekao je Osamu Masuko.


Masuko je rekao da je Micubiši razvijao ovo vozilo više od 40 godina, ali je odbio da kaže koliko je novca potrošeno. Prodaja običnim kupcima u Japanu trebalo bi da počne sledećeg aprila. Direktor Micubiši motorsa kaže da novo vozilo ima potencijal za veću prodaju i dodao da kompanija razmatra konstrukciju privredne verzije.

XS
SM
MD
LG