Linkovi

Američki izaslanik za Bliski istok poziva Izrael da obnovi razgovore sa Palestincima


Američki izaslanik Džordž Mičel doputovao je u Izrael radi razgovora sa tamošnjim funkcionerima o obnavljanju izraelsko-palestinskog mirovnog procesa. Njegov plan je da pretvori u praktičan plan prošlonedeljnu poruku predsednika Obame muslimanskom svetu, koja je sadržavala poziv Izraelu da obustavi izgradnju naselja na okupiranim teritorijama, kao i osnivanje palestinske države. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu protivi se tim idejama.


Specijalni američki izaslanik Džordž Mičel sastao se danas sa izraelskim funkcionerima, među kojima su bili premijer Benjamin Netanjahu i ministar odbrane Ehud Barak. Posle odvojenog sastanka sa izraelskim predsednikom Šimonom Peresom, Mičel je rekao da želi da pripremi teren za što bržu obnovu i što skorije dovršavanje mirovnih razgovora između Izraela i Palestinaca.


Obamina administracija želi potpuno zamrzavanje širenja jevrejskih naselja, za koje je Netanjahu rekao da Izrael neće sprovesti. Izraelski lider takođe želi da izbegne ulaženje u pune mirovne pregovore sa Palestincima koji bi zahtevali od njega da učini ustupke u osetljivim pitanjima kao što su status Jerusalima i jevrejska naselja na Zapadnoj obali.
Mičel je nastojao da uveri izraelske funkcionere da su Sjedinjene Države predane bezbednosti Izraela. Istu poruku preneo je i predsednik Obama kada je juče telefonom razgovarao sa premijerom Netanjahuom.

Danas, u Jerusalimu, Mičel je izjavio da neslaganja između Sjedinjenih Država i Izraela nisu neslaganja između neprijatelja i da su dve države i dalje bliski saveznici i prijatelji, ali da i Izrael i Palestinci moraju da se pridržavaju odredaba takozvane "mape za mir."
Izraelski analitičari kažu da Netanjahu zna da nije u njegovom interesu da se suprotstavlja Vašingtonu - najvećem savezniku i pomagaču jevrejske države. Akiva Eldar, viši komentator dnevnika Haarec, koji izlazi u Tel Avivu, kaže da bi američki pritisak mogao da natera Netanjahua da donese neke teške političke odluke.

"Izrael će se naći pred izborom da kaže 'ne' i Sjedinjenim Državama i Palestincima i arapskom svetu, ili da kaže 'da' i suoči se sa jevrejskim naseljenicima i njihovim pristalicama," kaže Eldar.

Američki izaslanik Džordž Mičel planira da se sutra, na Zapadnoj obali, sastane sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, a njegova poseta regionu obuhvatiće i razgovore u Libanu i Siriji. Izgledi za uključivanje Libana u mirovni proces popravili su se pobedom prozapadne koalicije na prošlonedeljnim izborima. Sirija i Liban imaju uticaj na naoružane islamske grupe koje ugrožavaju bezbednost Izraela.

XS
SM
MD
LG