Linkovi

Federer osvojio Rolan Garos, upotpunio Grand Slem kolekciju


Posle tri uzastopna poraza u finalu, Švajcarac Rože Federer konačno je osvojio "Roland Garos" i upotpunio svoju kolekciju Grand Slem trofeja. Do jedinog pehara koji mu je nedostajao, Federer je stigao prilično ubedljivom pobedom u finalu nad Šveđaninom Robinom Soderlingom - 6:1, 7:6 i 6:4.

Ovim trijumfom Federer je izjednačio rekord Pita Samprasa sa 14 Grand Slem titula i pridružio se Andreu Agasiju, koji je pre deset godina u Parizu takođe kompletirao "Grand Slem" - odnosno osvojio sve turnire "velike četvorke". Agasi je danas bio u Parizu da među prvima čestita Federeru i uruči mu pehar, koji je toliko dugo jurio. Priliku da obori Samprasov rekord i učvrsti poziciju najboljeg tenisera svih vremena, Federer će imati već na Vimbldonu, koji počinje za dve nedelje, a koji je do sada osvajao čak pet puta.

Najveće iznenađenje današnjeg meča dogodilo se u početkom drugog seta kada je jedan navijač sa zastavom utrčao u teren i pokušao da stavi Federeru šešir na glavu. Obezbeđenje je reagovalo relativno sporo, ali na kraju ipak uhvatio uljeza koji je odstranjen sa terena. Soderling je samo u tom drugom setu prikazao igru kojom je eliminisao Rafaela Nadala, Davida Ferera, Nikolaja Davidenka i Fernanda Gonsalesa na putu do finala, ali je u taj-brejku Federer dominirao. Švajcarac je u poslednjem gemu na svoj servis spasao brejk-loptu, a onda iskoristio već prvu priliku i rešio meč u svoju korist.

Federer je nagrađen sa milion i po dolara, dok Soderlingu pripada upola manje.

XS
SM
MD
LG