Linkovi

Zvaničnici pozivaju birače da izađu na izbore za EP


Glasanjem u Velikoj Britaniji i Holandiji, otpočeli su izbori za Evropski parlament. Prvi izvještaji pokazuju, pored ostalog, da su Evropljani zabrinuti zbog ozbiljne ekonomske krize, sigurnosti, radnih mjesta, te u tom svjetlu, mnogi među njima, žele više kontrole nad donošnjem odluka u Briselu, upravljanjem i trošenjem novca. Evropski zvaničnici im odgovaraju da je izlazak na izbore pravi način da stvari mijenjaju.

Nakon što su održani izbori u Holandiji i Velikoj Britaniji, London će sa objavljivanjem rezultata, shodno pravilu unutra EU, sačekati nedjelju uveče, kada se zatvore birališta u svim ostalim evropskim članicama. Međutim, holandske vlasti su već objavile da je jedan od pobjednika izbora partija krajnje desnice, koja je protiv muslimanske populacije u zemlji i protiv pridruženja Turske Uniji. Bolji od njih su samo vladajući demohrišćani koji su osvojili 20 posto glasova.

Na objavljivanje rezultata izbora su odmah reagovali u Briselu, uvjereni da se to kosi sa pravilima i da bi moglo uticati na glasače u ostalim evropskim članicama koji se tek spremaju za glasanje. Danas su na birališta izašli još Česi i Irci, a u nedjelju će sve preostale evropske države.

"Ono što ćemo učiniti je da ćemo pitati holandske vlasti za pojašnjenje šta se tačno dogodilo juče. Zavisno od toga šta nam odgovore, vidjećemo da li su prekršili pravila. Želio bih već sada reći da ono što se desilo u Holandiji izgleda da nije u skladu sa duhom evropskih izbora, koji su više od čisto nacionalnog izbornog čina", kazao je predstavnik za medije Evropske komisije, Amadeu Altafaj Tardio.

Dok se u Evropskoj komisiji razmatra kako reagovati na čin holandske vlade, zvaničnici Evropskog parlamenta u posljednjim satima pred glasanje većine od 375 miliona Evropljana nastoje što više njih animirati i dovesti pred glasačke kutije. To je vaš izbor, poručuju, uvjereni da, ako su svi za promjene, to treba na ovaj način i istaći.

"Ovaj put glasate za 736 zastupnika iz 27 evropskih članica, koji će raditi zajedno na kreiranju i odobravanju zakona koji imaju stvarni uticaj na naš svakodnevni život, o listi nesigurnih avio-prevoznika, cijeni telefoniranja i rominga, pravilima sigurne upotrebe hemijskih proizvoda, o direktivi servisnih službi, brojnim standardima o kvaliteti hrane, finansiranju važnih infrastrukturnih projekata. Evropski parlament je imao ključnu ulogu u odobravanju zakona i regulativa u ovim i brojnim drugim oblastima. Glasajte na evropskim izborima- to je vaš izbor", poručio je predsjednik Evropskog parlamenta, Hans Gert Petering.

Međutim, neće biti lako animirati Evropljane, zabrinute ozbiljnom ekonomskom krizom, otkazima, uz medije prepune ovih dana podataka o tome koliko zajedničkog novca guta parlament i cijeli Brisel, dok se, sa druge strane, obični ljudi malo ili nikako pitaju kako će im izgledati budućnost i sudbina.


XS
SM
MD
LG