Linkovi

Obama doputovao u posetu Francuskoj


Američki predsjednik Barak Obama doputovao je u Francusku, gde će sjutra prisustvovati ceremoniji obilježavanja 65. godišnjice iskrcavanja u Normandiji. Prethodno, Obama je cio dan proveo u Njemačkoj, gdje je izjavio je da je sada pravi trenutak da se izvrši pritisak za postizanje bliskoistočnog mirovnog sporazuma. Poslije susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Drezdenu, predsjednik Sjedinjenih Država naglasioje da bi ove godine mogao da bude postignut ozbiljan napredak. Obama je, u pratnji njemačke kancelarke i dobitnika Nobelove nagrade i preživjelog Holokausta Elija Vizela, posjetio i koncentracioni logor Buhenvald.

Predsjednik Obama se prilikom obilaska bivšeg koncentracionog logora Buhenvald, gdje su nacisti ubili desetine hiljada osoba, uglavnom Jevreja, osvrnuo na visoku cijenu rata.

"Na nama je da budemo svjedoci i osiguramo da svijet nastavi da pamti šta se ovdje dogodilo.”

Obama je prethodno u Drezdenu govorio o savremenim sukobima i šansama za uspostavljanje mira na Bliskom istoku.

"Sada je pravi trenutak da svi djelujemo na osnovu onog što znamo da je istina, a to je da će obje strane morati da pristanu na neke teške kompromise.”

Govoreći dan nakon što se u Kairu obratio muslimanima širom svijeta, američki predsjednik je naglasio da je uvjeren da je sada pravo vrijeme da se postigne napredak u mirovnom procesu. Takođe je podsjetio na svoje nedavne razgovore sa izraelskim i palestinskim vlastima i najavio da će specijalni izaslanik za Bliski istok Džordž Mičel posjetiti region naredne sedmice.

"Imajući u vidu ono što smo do sada postigli, mislim da smo barem stvorili prostor i atmosferu u kojima pregovori mogu ponovo da počnu."

Predsjednik je dodao da je o situaciji na Bliskom istoku, Iranu i svjetskoj ekonomiji razgovorao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ocijenivši da je susret bio produktivan. Odluka Merkelove da Obamu pozove u Drezden bila je lična i predstavljala je šansu da se skrene pažnja javnosti na bivši istočnonjemački grad, koji ona dobro poznaje.

"Riječ je o gradu koji je bio gotovo potpuno uništen tokom Drugog svjetskog rata, a zatim obnovljen nakon ujedinjenja Njemačke. I ponovo je postao dragulj njemačke kulture i civilizacije."

Odluka predsjednika da posjeti Buhenvald takođe je bila lična pošto je ujak njegove majke služio u jednoj od američkih jednica koje su oslobodile logor i, kako je naveo američki lider, toga se dugo sjećao.


XS
SM
MD
LG