Linkovi

Predsednik Obama se založio za nov početak u američko-muslimanskim odnosima


Američki predsednik Barak Obama poručio je da je vreme za novi početak u odnosima izmedju Amerike i muslimana u svetu. On je pozvao na jedinstvo u suočavanju sa nasilnim ekstremizmom i zaštiti mira u svetu.

Predsednik Obama kaže da je, posle decenija frustracija i nepoverenja, došlo vreme za iskrenost, dijalog, i novi početak:

"Došao sam u Kairo u želji da vidimo novi početak u odnosima SAD i muslimana širom sveta, odnos zasnovan na medjusobnim interesima i uzajamnom poverenju, zasnovan na istini da Amerika i islam ne isključuju jedno drugo, i ne moraju da budu rivali."

Obama je govorio u prepunoj slušaonici kampusa kairskog univerziteta, ali publika kojoj se obraćao bila je daleko veća – više od milijardu muslimana koji žive širom sveta.

"Uveren sam da možemo da napredujemo samo ako otvoreno kažemo jedni drugima stvari koje nam leže na srcu, a koje se najčešće izgovaraju samo iza zatvorenih vrata. Neophodno je da se stalno trudimo da slušamo jedni druge, učimo jedni od drugih, poštujemo jedni druge i pronadjemo šta nam je zajedničko”, istakao je američki predsednik.

Obama je govorio iz sopstvene perspective hrišćanina sa rodjacima – muslimanima, koji je proveo deo mladosti u pretežno muslimanskoj Indoneziji:

"To iskustvo je uticalo na moje uverenje da partnerstvo izmedju Amerike i islama mora da bude zasnovano na onome što islam jeste, a ne onome što nije. Smatram da je deo moje odgovornosti, kao predsednika Sjedinjenih Država, da se borim protiv negativnih stereotipa o islamu gde god da se pojave”.

Predsednik Obama kaže da se problemi moraju rešavati kroz partnerstvo, dok se sa tenzijama mora direktno suočiti. Dodao je da ekstremisti iskorišćavaju te nesuglasice i ubijaju pripadnike mnogih veroispovesti u mnogim zemljama.

"Postojana vera više od milijarde ljudi je daleko jača od uskogrude mržnje nekolicine. Islam nije deo problema borbe protiv nasilnog ekstremizma, on je značajan deo promovisanja mira”, naglasio je Obama.

Predsednik je dodao da je važno da se direktno razgovara o svim pitanjima koja su stvorila trvenja u prošlosti, od ratova u Iraku i Avganistanu, do izraelsko-palestinskog mirovnog procesa:

"Ako bliskoistočni konflikt posmatramo samo sa jedne, ili sa druge strane, nećemo moći da sagledamo istinu – jedino rešenje je da se težnje obe strane zadovolje putem dve države, u kojima će Izraelci i Palestinci moći da žive mirno, i bezbedno.”

Predsednik Obama istakao je da Palestinci moraju da odustanu od nasilja a Izrael prestane sa izgradnjom naselja na Zapadnoj obali. Kako je rekao, obe strane moraju da otvoreno i pošteno sagledaju realnost:

"Mnogi muslimani u privatnim razgovorima priznaju da Izrael neće nestati, baš kao što mnogi Izraelci priznaju potrebu za palestinskom državom. Vreme je da počnemo da delujemo na osnovu onoga što svi znaju da je istina".

Predsednik je takodje govorio o potrebi da se zaustavi širenje nuklearnog oružja, pominjući konkretno nuklearne ambicije Irana. On je, uz to, otvoreno govorio o potrebi da se zaštite demokratija, verske slobode i prava žena.

"Ne prihvatam gledište nekih zapadnjaka da je žena koja odluči da pokrije kosu velom na neki način manje ravnopravna u odnosu na druge žene, ali verujem da je ženi kojoj je uskraćeno pravo na obrazovanje uskraćena društvena ravnopravnost”.

Pre govora, Obama se sastao sa egipatskijm predsednikom Hosnijem Mubarakom i obišao jednu džamiju. Posle obraćanja, otišao je da vidi piramide na obodu grada – odajući priznanje dugoj istoriji egipatske prestonice u srcu arapskog sveta.

XS
SM
MD
LG