Linkovi

EU još odlučuje o kandidatima za bezvizni režim


Ni nakon više mjeseci pregovora, izvještaja, ekspertskih grupa i komisija koje su obišle zapadnobalkanske države, još uvijek nije jasno šta će se desiti kada kada je riječ o stavljanju na "bijelu šengensku listu" zemalja regiona. Jedino što je izvjesno, to je da je započeo proces konsultacija Evropske komisije i članica Unije, te da su na stolu različite opcije.

Brojnim nedoumicama oko procesa ukidanja viza za zapadnobalkanski region pridružila se i neizvjesnost oko završnice pripreme preporuke Evropske komisije o tome koje bi države regiona mogle dobiti bezvizni režim pred kraj ove ili početkom naredne godine. Na osnovu posljednjeg izvještaja zasnovanog na nalazima sa terena i onome što su komisijinim ekspertima ponudile kolege iz država regiona, najzreliji kandidat za ukidanje viza je Makedonija i oko njene preporuke se ne očekuju problemi, slijede zatim Srbija i Crna Gora koje su, kažu eksperti, posljednjih mjeseci načinile krupan progresi. Iako još uvijek nisu ispunjeni svi elementi mape puta, preporuka i za te dvije države bi mogla biti donijeta nakon evropskih konsultacija. Na začelju liste su BiH i Albanija, koje u svim traženim kategorijama bilježe negativne rezultate i za koje, jedinstveno je mišljenje, još uvjek nije zrela mogućnost da dobiju preporuku Komisije, a još manje da tu preporuku podrži 27 evropskih članica. Predstavnik za medije komesarijata za pravdu i sigurnost Evropske komisije, Mikele Ćerkone komentariše trenutnu situaciju.

"Komisija je prezentovala izvještaj o primjeni mape puta za oslobađanje od viza za BiH, Albaniju, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju. Riječ je o prezentaciji članicama Unije na ekspertnom nivou. Sada očekujemo reakciju evropskih članica, na osnovu koje ćemo sačiniti i konačni oblik izvještaja Komisije, izvještaja u koji će biti uključen i detaljan rezultat rada i nalazi Komisije, a taj će izvještaj biti poslat i zemljama u regionu".

Tek tada bi trebali ključnu riječ dati evropski ministri.

“Vjerovatno će taj izvještaj zemlje dobiti narednih sedmica. Nakon toga, na potezu su ministri, koji bi na osnovu Komisijinih preporuka trebali odlučiti da li da se države ili država uključe u Aneks onih država čijim građanima više ne trebaju vize za putovanja. Dakle, na Vijeću je odluka da li će bilo ko biti stavljen na tu, tzv. "bijelu listu". Naravno, riječ je o državama koje ispunjavaju uslove navedene u mapi puta"
, naglašava Ćerkone.

A tek tu su sada na sceni različite kombinacije, da se Makedoniji odmah da zeleno svjetlo, a ostalima kada ispune sve ulove, da Srbija i Crna Gora odmah dobiju nešto kao uslovni prolaz, uz koji bi radile na ispunjenju preostalih uslova i, kada je riječ o Beogradu, rješavanju pitanja izdavanja pasoša stanovnicima Kosova, odgovarajućoj kontroli kosovske granice, boljoj saradnju sa EULEX-om. Konačno, u posljednje vrijeme se u igri pojavila još jedna moguća kombinacija- da se svim zapadnobalkanskim državama odgodi odluka o bezviznom režimu. Sačekale bi se Srbija, Crna Gora, a posebno BiH i Albanija, te bi se tako cijeli region, "u paketu" preselio na "bijelu šengensku listu", vjeruje se, negdje u prvoj polovini naredne godine. Međutim za sada su sve opcije samo pretpostavke i niti jedna od njih još uvijek nije ozbiljno razmatrana.

Moguće i zbog važnosti i kompleksnosti teme, govori se nezvanično kako ministri vanjskih poslova EU, koji se okupljaju sredinom juna u Luksemburgu, suprotno najavama, ostavljaju ovo pitanje za dodatne konsultacije, prebacujući tako palicu iz čeških, u ruke dolazećeg švedskog predsjedništva. Umjesto toga, opcija je da se samo ministri unutrašnjih poslova 4. juna kratko informišu o toku procesa i uobličavanja evropske odluke o očekivanom skorom otvaranju vrata Zapadnom Balkanu.





XS
SM
MD
LG