Linkovi

Američki zvaničnici: Pjongjang će odgovarati zbog nuklearne probe


Sjedinjene Države saopštile su da sarađuju sa međunarodnom zajednicom kako bi osigurale da Sjeverna Koreja odgovara, ukoliko ne promijeni sadašnji kurs.

Portparol Državnog sekretarijata Ijan Keli kazao je da državna sekretarka Hilari Klinton razgovara sa kolegama iz ostalih zemalja, među kojima su Rusija i Kina, o jedinstvenoj reakciji na, kako Pjongjang tvrdi, drugu uspješnu podzemnu nuklearnu probu. Keli je dodao da Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija mora da usvoji čvrstu rezoluciju, koja će stvarno imati posljedice po Sjevernu Koreju. Takođe je naglasio da su vrata za povratak Pjongjanga za pregovarački sto i dalje otvorena, navodeći međutim da američko strpljenje nije beskonačno. Keli je potvrdio da je Sjeverna Koreja u nedjelju obavijestila Vašington o namjerama da sprovede nuklearnu probu.

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Suzan Rajs kazala je da će Sjeverna Koreja platiti cijenu zbog suprostavljanja međunarodnoj zajednici i sprovođenja, kako je navela, provokativnih nuklearnih i raketnih proba. Rajs je u intervjuu američkim televizijskim mrežama naglasila da Savjet bezbjednosti Ujedinjenih Nacija radi na usvajanju oštre rezolucije, ne navodeći međutim da li se raspravlja o dodatnim sankcijama.

Pjongjang je na jučerašnje međunarodne osude odgovorio lansiranjem još dvije rakete kratkog dometa, optuživši Sjedinjene Države za neprijateljstvo. U saopštenju, koje su prenijeli sjevernokorejski državni mediji, navodi se da aktuelna američka administracija nastavlja politiku prethodne, koja je, kako se naglašava, pokušala da putem oružja obuzda Pojongajng. Sjeverna Koreja je juče, nakon nuklearnog testa, lansirala tri rakete.

Članice Savjeta bezbjednosti su na jučerašnjem vanrednom sastanku jednoglasno osudile sjevernokorejsku nuklearnu probu, najavljući čvrst odgovor. Francuska, jedna od pet stalnih članica Savjeta, zatražila je uvođenje novih sankcija protiv Sjeverne Koreje, ali još nije poznato da li će taj potez podržati Rusija i Kina, koje imaju pravo veta. Ruska novinska agencija Interfaks citirala je danas zamjenika ruskog šefa diplomatije, koji je kazao da Rusija neće uvesti jednostrane sankcije Pjongjangu i da vjeruje da postoji realna šansa da se ponovo pokrenu šestostrani pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Kina, koja je takođe osudila jučerašnju probu, pozvala je sve relevantne strane da reaguju na razuman i odgovarajući način. O sjevernokorejskom nuklearnom testu danas su u Pekingu razgovarali i južnokorejski i kineski ministri odbrane, koji su ocijenili da je Sjeverna Koreja napravila pogrešnu procjenu i izbor, koji će dovesti do dalje izolacije zemlje.

XS
SM
MD
LG