Linkovi

Petrović: Srbija i SAD mogu da se okrenu pozitivnom razvoju odnosa


Novi ambasador Srbije u Vašingtonu, Vladimir Petrović, predao je akreditive predsedniku Obami 20. maja – istog dana kada je potpredsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden boravio u poseti Srbiji. Ocenjujući budući razvoj srpsko–američkih odnosa, ambasador Petrović je u razgovoru za naš program izrazio uverenje da poseta potpredsednika Bajdena predstavlja novu stranicu i novi početak u odnosima dve zemlje.

Petrović: “Sada je legitimizovano da se mi ne slažemo oko statusa južne srpske pokrajine Kosova i Metohije i da ćemo se, pošto se slažemo da se ne slažemo, okrenuti drugim stvarima, to jest pozitivnom razvoju odnosa naše dve zemlje.”

Glas Amerike: Da li će poseta potpredsednika Bajdena doprineti i jačanju ekonomske saradnje? Kako vidite svoju i ulogu ambasade u podsticanju te saradnje i ulaganja američkih kompanija i kapitala u Srbiju?

Petrović: “Kao što znamo ovo je godina velike svetske ekonomske krize koja je počela u Americi i koja još uvek traje. Sticajem okolnosti, velike američke firme su u dosta lošoj situaciji. Mi ne očekujemo značajnije investicije velikih američkih firmi. Mislim da ćemo se kroz nedavnu visoku posetu Srbiji koncentrisati na razvoj ekonomskih odnosa koji su bili solidni i u prethodnom periodu. U Srbiji su prisutne i veće američke firme ali mi ćemo - kao ambasada, a to je i moj cilj kao ambasadora – nastojati da stavimo naglasak na mala i srednja preduzeća i da pokušamo da privučemo ta preduzeća za investicije u Srbiji. Mislim da tu nismo bili naročito aktivni u prethodnom periodu i da je tu šansa Srbije da privuče američki capital.

Glas Amerike: Da li imate neke odredjene planove i za jačanje kulturne i obrazovne razmene?

Petrović: Apsolutno – to će takodje da bude jedan od mojih prioriteta. Ovih dana smo imali nekoliko kulturnih dogadjaja – imali smo izložbe srpskih autora i muzeja u Vašingtonu. Mislim da je kulturna razmena dobar način da se poboljšaju i politički odnosi. Što se tiče obrazovne razmene, imamo nekoliko oficira koji su na visokim vojnim školama u Americi. To ćemo nastojati da postignemo i u civilnom sektoru, recimo u oblasti zdravstva, kako bismo privukli što više naših studenata da dodju na doškolavavanje. Takodje ćemo pokušati da privučemo američke studente da dodju i da se upoznaju sa našom kulturom i da provedu neko vreme na našim obrazovnim institucijama.

Glas Amerike: Srpska dijaspora u Americi mogla bi da predstavlja značajnu sponu u ukupnim odnosima dve zemlje. Koji bi po vašem mišljenju bili načini za aktivnije angažovanje i doprinos dijaspore u unapredjenju tih odnosa?

Petrović: “Postoji veliki broj uspešnih ljudi u našoj dijaspori. Pokušaćemo da ih privučemo da investiraju. Posle više godina loše situacije u Srbiji, sada je idealan moment za investiranje. Takodje, cilj ambasade i moj cilj kao ambasadora je da imamo politiku otvorenih vrata prema našim državljanima koji žive u Americi, a takodje i prema ljudima koji su poreklom sa naših prostora. Oni jednostavno mogu da dodju u ambasadu, mogu uvek da se konsultuju sa nama pošto predstavljamo jednu vrstu servisa za njih. Moj prioritet će svakako biti da imamo dobru saradnju sa našom dijasporom u Americi.


XS
SM
MD
LG