Linkovi

Hilari Klinton upozorava na opasnost od trke u naružavanju na Bliskom istoku


Američki državni sekretar Hilari Klinton rekla je juče senatorima u Kongresu da bi na Bliskom istoku i šire mogla da nastane trka u naoružavanju ukoliko Iran stekne nuklearno oružje. Ona je dodala da Obamina administracija nastoji da poboljša diplomatske odnose sa Iranom, ali sa određenim rokom.

Mogućnost da Iran stekne nuklearno oružje stvorila je, po rečima Hilari Klinton, gotovo savezništvo između Izraela i mnogih arapskih država.Ovonedeljna iranska raketna proba samo je podstakla zabrinutost. Jedan viši američki funkcioner nazvao je to korakom u pogrešnom pravcu. Nova raketa bi navodno mogla da dosegne do Izraela, jugoistočne Evrope i američkih baza na Bliskom istoku. Hilari Klinton je izjavila kako se Obamina administracija nada ubeđivanju Teherana da će u stvari biti manje bezbedan ako bude stekao nuklearnu vojnu sposobnost.

„Ako bi Iran stekao sposobnost lansiranja nuklearnog oružja izazvao bi trku u naoružavanju na Bliskom istoku i šire. To ne bi bilo u interesu iranske bezbednosti i mi verujemo da imamo snažne argumente u prilog tome,“ rekla je Hilari Klinton.

Klinton je izrazila nadu da će zajednički interes Arapa i Izraelaca protiv nuklearnog Irana dovesti ne samo do diplomatskih inicijativa prema Teheranu već i do rešenja za izraelsko-palestinski konflikt.

Ranije ove nedelje, izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je američkom predsedniku Baraku Obami da bi sprečavanje Irana da stekne nuklearnu moć trebalo da ima prednost nad izraelsko-palestinskim mirom. Ponavljajući Obamin odgovor izraelskom lideru, Hilari Klinton je je rekla da bi diplomatija po oba ta pitanja trebalo da se odvija paralelno.

„Predsednik je istakao da je predan sprečavanju Irana da stekne nuklearno oružje, sa svim posledicama koje bi to nosilo. Istovremeno, ne možemo da čekamo na palestinsko-izraelska mirovna nastojanja,“ rekla je američki državni sekretar.

U Iranu se idućeg meseca održavaju predsednički izbori, a američka diplomatska inicijativa se očekuje odmah posle toga. Ona će imati svoj rok, koji Klinton nije htela da ga otkrije. Obama je ove nedelje rekao da će, ako napretka u diplomatiji ne bude do kraja ove godine, Sjedinjene Države tražiti nove sankcije prema Iranu.

XS
SM
MD
LG