Linkovi

Potrošači saglasni sa strožijim standardima za potrošnju goriva


Predsednik Barak Obama je obelodanio nove standarde ekonomičnosti za automobile i kamione, prema kojima će prosečno vozilo do 2016, trošiti galon benzina na 35 milja, odnosno nešto ispod 7 litara goriva na stotinak kilometara.

Mark Lakomec svakog dana vozi jedan sat do posla. Svoj „Džip Čiroki“ kupio je 2005. i svaka tri dana, puni rezervoar za 35 dolara.

„Volim terenska vozila. Daju mi osećaj sigurnosti. Imam porodicu. Imam pse. Mogu sve da ih smestim u auto“,
objašnjava Lakomec.

Međutim, do 2016, vozila poput njegovog, koja "usisavaju" benzin, moraće da se promene. Automobili i laki kamioni moraće da troše maksimalno galon benzina na 35 milja, odnosno nešto ispod 7 litara goriva na stotinak kilometara. Te mere treba da povećaju efikasnost goriva i smanje ispuštanje gasova. Obamina administracija kaže da će rezultat biti jednak uklanjanju 58 miliona automobila sa puta godišnje.

Ali, za vozače poput Elizabet Bauš, koja namerava da kupi nov auto, nova mera će povećati prosečnu cenu automobila za 1.300 dolara. Njen „Ševi Taho“ troši galon benzina na svega 12 milja, odnosno potroši oko 20 litara goriva na stotinu kilometara.

„Posle pet godina vožnje ovog automobila, mislim da je vreme za promenu“, kaže ona.

Predsednik Obama, objašnjavajući nove mere, rekao je da će vozači zahvaljujući uštedi goriva posle tri godine biti na svom. Takođe je rekao da će se smanjiti zavisnost od nafte.

„Uštedećemo milijardu i osam stotina miliona barela nafte tokom veka vozila prodatih u narednih pet godina. Da bih vam dočarao koliko je to ogromno - to je više nafte nego što smo prošle godine uvezli iz Saudijske Arabije, Venecuele, Libije i Nigerije zajedno“, objasnio je Obama u utorak.

Sve to se događa u trenutku kada novac od poreza održava u životu neke od američkih proizvođača automobila, bez obzira što Emili Porter iz Vašingtona kaže da je već to dovoljan razlog za promene.

„Ako pomažemo autoindustriji, ima smisla da uvedemo mnogo striktnije standarde potrošnje goriva za automobile koji se proizvode u Sjedinjenim Državama“,
smatra Emili.

Saopštenje o novim merama je ujedinilo mnoge bivše neprijatelje: autokompanije i sindikate, borce za životnu sredinu i zakonodavce... Obama je poručio da svi treba da ostave prošlost iza sebe, a Mark Lagomec je saglasan:

„To će biti sjajno. Moći ćemo mnogo lakše da dišemo, moja deca će ubuduće da dišu mnogo lakše“.


Nove mere zahtevaju od proizvođača automobila da zadovolje mnogo strožije standarde potrošnje goriva četiti godine ranije nego što predviđa postojeći zakon. Takođe, prvi put se uspostavlja nacionalni standard ispuštanja štetnih gasova.

XS
SM
MD
LG