Linkovi

Bajden obećao pomoć SAD u integraciji Balkana


Ako propustite evropsku šansu, istorija i vaša djeca oštro će vam suditi, kazao je danas poslanicima Parlamenta BiH potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Džozef Bajden. On se danas, zajedno sa visokim predstavnikom za vanjsku politiku i sigurnost Evropske Unije, Havijerom Solanom sastao se sa najvišim zvaničnicima BiH - članovima Predsjedništva, visokim predstavnikom, te stranačkim liderima pozicije i opozicije.

Današnju posjetu Bajdena i Solane Sarajevu štampa već proglašava istorijskom. U vrijeme dok su pojedini dijelovi grada bili potpuno blokirani, a gradski saobraćaj vozio po izmijenjenom režimu, gospodin Bajden obraćao se poslanicima državnog parlamenta.

"Maksimalizam ne funkcioniše. Rezultati su predvidjlivi – produbljivanje nepovjerenja izmedju zajednica, blokada reformi i opasna priča o budućnosti zemlje koja podsjeća na tragediju za koju su narodi ove zemlje tako snažno trudili da je prevazidju i potrošili toliko krvi da to prevazidju. Uz puno poštovanje, oprostite što to kažem u vašem parlamentu, ali to mora prestati. To mora prestati."

Jedini pravi put da se zemlji osigura prosperitetna budućnost, kazao je gospodin Bajden, je pridruživanje integrirane Bosne i Hercegovine Evropskoj Uniji. Parlamentarcima i parlamentarkama je poručio da, ukoliko se žele vratiti na pravi put, moraju sarađivati preko etničkih i stranačkih granica.

"Mi dolazimo s jasnom porukom. Administracija Obama-Bajden će ostati pri i osnažiti dugoročnu privrženost Amerike Evropi, kao cijeloj, slobodnoj i u miru. I to uključuje i vas. Vrata su otvorena za zemlje u ovom regionu koje po prvi put u istoriji postaju nerazvojni dio cjeline, cijele i slobodne Evrope. A SAD će vam pomoći da udjete kroz ta vrata."

Američkoj diplomatskoj ofanzivi pridružuje se i administracija Evropske Unije. Iako je partnerski odnos pokazan samim prisustvom ministra Solane u Sarajevu, iz Brisela danas stiže poruka: Evropska Unija i Sjedinjene Američke Države imaju zajednički cilj – unutrašnja integracija i stabilizacija Bosne i Hercegovine, a nakon toga, integracija zemlje u Evropsku Uniju i NATO.

"Uz puno poštovanje, ja vam kažem – ako propustite da to uradite, vi ćete ostati među najsiromašnijim državama u Evropi. U najgorem slučaju, strovalićete se u etnički haos koji je definisao vašu zemlju u najvećem dijelu decenije. Ja mislim da će vam istorija suditi oštro, istorija i vaša djeca. Jer ova skupština ima mogućnost da zgrabi budućnost integracije. I oštro, oštro će vas suditi ako propustite tu mogućnost. Ako napravite pravi izbor, ja vam se obavezujem da ce SAD stajati uz vas".

Nakon Parlamenta, potpredsjednik Bajden i ministar Solana imali su zatvorene sastanke sa liderima vladajuće petorke i opozicije. Potpredsjednik Bajden do sada je najviši je zvaničnik nove administracije SAD-a koji je posjetio BiH. Nakon Sarajeva, putuje u Beograd i Prištinu.

XS
SM
MD
LG