Linkovi

Britanija uvela šemu "staro za novo vozilo"


Ovaj odgovor na dubinske teškoće automobilske industrije najpre je primenjen u Nemačkoj, zatim se proširio na Francusku i Italiju, a od nedavno ga je prihvatila i Britanija. Reč je o novom, zajedničkom stimulansu od strane države i privatnog sektora, kojim se kupcu koji ustupi stari i kupi novi auto isplaćuje u gotovom suma u vrednosti od 3 hiljade dolara.


Program vredan 450 miliona dolara trebalo bi da podstakne usahlu prodaju automobila u Britaniju i spreči zatvaranje radnih mesta u automobilskoj industriji. Time bi se takođe veći broj starih vozila sa visokom potrošnjom goriva zamenio novim modelima sa ekonomičnijom potrošnjom.


Da bi moglo da se učestvuje u programu, kupci kao naša sagovornica po imenu Džordži treba da predaju vozilo staro najmanje 10 godina.


„Čula sam za novi plan prilikom objavljivanja novog budžeta i moj auto je dovoljno star da se kvalifikuje. Pomislila sam, kad već to nameravam, ovo je pravi trenutak za kupovinu automobila,“ kaže Džordži.


Pomenuti program predviđa da jednu polovinu od 3 hiljade dolara obezbedi država, a drugu da finansira proizvođač automobila. Iako to neće rešiti sve probleme sa kojima je suočena industrija, Džon Polok, menadže u firmi Tojota, kaže da će taj program ipak pomoći.


„Šema za uklanjanje starih automobila doneće tom tržištu novi posao. To već vidimo. Da li je ovo idealno rešenje za ekonomsku krizu i tržište automobila u Britaniji - mislim da s o tome može diskutovati, ali moramo da budemo pošteni i kažemo da sve što donosi nove kupce svakako predstavlja dobru vest za ekonomiju i britansko tržište,“ kaže Polok.


Sličan program u Nemačkoj povećao je prodaju za 20 odsto. Pošto je tokom prva četiri meseca ove godine prodaja automobila u Britaniji opala za 30 odsto, postoje velike nade da će ovaj plan za stimulans uspeti da uveri neke da počnu odmah da kupuju. Inicijativa bi trebalo da ostane na snazi do marta iduće godine.


Druge zemlje prate njeno odvijanje sa zanimanjem. Japan razmatra sopstveni plan stimulansa, ali za kupovinu vozila na hibridni ili čisto električni pogon.


U Sjedinjenim Državama, očekuje se da bi u narednih nekoliko nedelja Kongres mogao da odobri popust od 4 i po hiljade dolara za zamenu starog sa novim automobilom – koji neki već nazivaju „gotovina za olupinu“.


Prema pisanju lista USA Today, vrednost takvog programa u Americi iznosila bi 4 milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG