Linkovi

Američki astronauti privode kraju renoviranje teleskopa Habl


Astronauti su danas izašli peti i poslednji predviđeni put u slobodan prostor, u okviru popravke i renoviranja svemirskog teleskopa Habl.

Astronauti Džon Grunsfeld i Endru Fustel izašli su iz šatla Atlantis danas oko podne, po srednjoevropskom vremenu, radi operacije koja će trajati oko 6 sati. Do sada, njih dvojica su već uspešno ugradila tri sveža akumulatora od po 57 kilograma, što im je ostavilo dovoljno vremena za zamenu još nekih senzora kao i termičke izolacije teleskopa. Ta izolacija trebalo je da bude zamenjena juče, ali je operacija odložena zbog nepredviđenih teškoća.

Svemirska agencija NASA nada se da će zamene dotrajalih delova i ugradnja novih produžiti život telekopu Habl za najmanje 5 godina.

Juče su astronauti Majk Gud i Majk Masimino zamenili napojni blok video spektrografa, moćnog instrumenta koji omogućava naučnicima da tragaju za veoma udaljenim galaksijama i takozvanim crnim rupama.

Tokom jučerašnjih radova, astronauti su imali teškoća u oslobađanju rukohvata, koji je ometao pristup uređaju koji je trebalo zameniti. Pošto nisu mogli da olabave jedan od zavrtnja morali su da iskrive rukohvat kako bi mogli da nastave sa poslom. Jučerašni boravak van šatla trajao je više od osam sati i bio je šesti najduži u istoriji američkih svemirskih letova.

XS
SM
MD
LG