Linkovi

U Hrvatskoj danas sprovedeni izbori za lokalne vlasti


Građani Hrvatske danas su glasali na regionalnim i lokalnim izborima koji se smatraju za proveru popularnosti vladajućeg HDZa, u jeku svetske ekonomske krize koja je pogodila i Hrvatsku.

Ove godine oko 4 miliona građana steklo je pravo da glasa za regionalne lidere, gradonačelnike i članove opštinskih odbora.

Vladajuća konzervativna Hrvatska demokratska zajednica premijera Ive Sanadera, i njeni koalicioni partneri, poslednjih meseci se suočavaju sa sve većim nezadovoljstvom građana, uglavnom podstaknutim posladicama svetske ekonomske krize. Prošle nedelje, sindikati koji zastupaju gotovo 200 hiljada hrvatskih obrazovnih i zdravstvenih radnika održali su 24-časovni štrajk, protestujući zbog nedavnog smanjenja plata od 6 odsto. Oni su se vratili na posao kada je vlada obećala da će im primanja vratiti na stari nivo kada se obnovi ekonomski oporavak.

Kao i ostatak Evrope, Hrvatska je zahvaćena dubokom recesijom, a analitičari predviđaju da će ovogodišnji bruto nacionalni proizvod biti smanjen za više od 6 procenata.

XS
SM
MD
LG