Linkovi

Moguć raskid kupoprodajnog ugovora sa vlasnikom KAP-a


Direktor Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja Crne Gore Branko Vujović rekao je da su se stekli uslovi za raskid kupoprodajnog ugovora sa vlasnikom podgoričkog Kombinata aluminijuma. Ruski vlasnik saopštio da više ne može da brine o Kombinatu.

Crnogorska Vlada, kako je najavio direktor Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja, Branko Vujović, aktiviraće narednih dana činidbenu garanciju, vrijednu deset miliona EUR, zbog nepoštovanja obaveza iz ugovora sa Centralno evropskom aluminijskom kompanijom (CEAC).

Vujović je objasnio da je ta aktivnost pokrenuta kroz pokušaj naplate korporativne garancije, kao i da će to biti urađeno prema Rajfajzen banci, koja je dala garanciju za KAP.

Prema njegovim riječima, Vlada ne pokreće raskid ugovora jer čeka da CEAC povuče potez kojim će, makar djelimično, riješiti neko od pitanja u kompaniji.

‘’Čekali smo i čekamo sve dok zaista više dođe kraj svemu tome, da vidimo hoće li sa strane većinskog vlasnika biti pokušaja da povuče potez kojim će, maker djelimično, riješiti neko od ovih pitanja’’.

Vlada je, tvrdi Vujović, posljednjih pola godine praktično obezbjeđivala uslove za održavanje proizvodnje u Kombinatu, bez podrške CEAC-a.

On je podsjetio da se kupoprodajni ugovor može raskinuti automatski i preko suda. Za automatski raskid treba da se stekne jedan od tri uslova - da nisu izmirene obaveze prema radnicima veće od pet miliona EUR, odnosno oko dvije bruto zarade u kompaniji, da je proizvodnja na godišnjem nivou ispod 50 odsto, kao i da je dug prema EPCG iznad deset miliona EUR, precizirao je Vujović.

Za to vrijeme, oglasila se En plus grupa koja poručuje da ne može u postojećim uslovima da pomaže Kombinatu aluminijuma Podgorica jer joj je prioritet realizacija antikriznih programa u ruskim preduzećima. To je saopštio predstavnik te kompanije, Pjotr Lidov, a kako prenosi moskovski dnevnik Komersant, on je rekao da En plus grupa razmatra različite varijante razvoja događaja u Kombinatu, uključujući obustavljanje proizvodnje i prodaju aktive.

Lidov smatra da bi predaja KAP vladi Crne Gore bila čak i korisna za vlasnike, ako bi država podijelila sa kompanijom dužničke obaveze.

Radnici KAP-a od utorka orgnizuju dvosatna okupljanja na trotoaru preko puta Vlade, zbog neisplaćene zarade i definisanja statusa kompanije.

Vujović je najavio da će se predstavnici Vlade i Sindikata KAP-a u narednom periodu, kao i do sada, sastajati kako bi riješili problem u toj kompaniji, ali smatra da obraćanje na ulici nije pravi način komunikacije:

‘’Mi smo svakodnevno bili u prilici da primamo predstavnike Sindikata. Uradili smo to i prije dva dana. Vjerovatno će takvih sastanaka biti još. Mislim da je to način komunikacije koji je primjeren potrebama Sindikata. Obraćanje na ulici ne znam da li je pravi način komunikacije’’.

Zaposleni u Kombinatu aluminijuma Podgorica poručili su da će sami početi da namiruju svoja potraživanja. kao i da je njihovo strpljenje "pri kraju".

Predsjednik Sindikata KAP-a Zoran Milošević rekao je da će o namirivanju upoznati Vladu, Privredni sud relevatne institucoije u državi.

"Jedan gram više neće izaći iz KAP-a", saopštio je Milošević u obraćanju na platou preko puta Vlade.

XS
SM
MD
LG