Linkovi

Bivši agent FBI: Oštre metode ispitivanje neefikasne


Na jučerašnjem pretresu u Senatu, bivši agent Federalnog biroa za istraživanje, koji je bio svedok primene pooštrenih metoda ispitivanja američke Centralne obaveštajne agencije na jednom od glavnih osumnjičenih terorista, rekao je da su takva saslušanja neefikasna. Agent FBI-ja svedočio je na jučerašnjem senatskom pretresu o legalnosti pomenutih mera.

Govoreći iza paravana da bi ostao anoniman, bivši agent FBI-a, Ali Sufan, rekao je na senatskom pretresu da je uhvaćeni Al Kaidin operativac Abu Zabejda prestao da sarađuje kada su agenti CIE počeli da primenjuju grube metode saslušavanja.

„Sa operativnog stanovišta ove metode su spore, neefikasne, nepouzdane i štetne po naša nastojanja da porazimo al Kaidu,“ rekao je Ali Sufan.

Sufan je rekao da je sam dobio važne informacije od Zabejde, tokom prvog sata ispitivanja koje je obavljeno bez pretnji. Informacija je sadržala i detalje o Halidu Šeiku Muhamedu, navodnom arhitekti terorističkih napada 11. septembra, 2001.

No, kada su ispitivanje preuzeli agenti CIE, Zabejda je zaćutao, kaže Sufan. On tvrdi da su Al Kaidini operativci obučeni da trpe još grublje metode od simuliranog davljenja, ili sprečavanja sna.

Sto osamdeset sati koliko traje jedna faza sprečavanja sna, vreme je koje ne sme da se proćerda u situaciji u kojoj svakog trenutka može da dođe do terorističkog napada,“ rekao je Sufan.

Predsednik Obama je pre nekoliko nedelja objavio četiri memoranduma koje je izdao Sekretarijat za pravosuđe u Bušovoj administraciji. Tim memorandumima su odobrene mere saslušavanja kao što su simulirano davljenje, udaranje i svlačenje osumnjičenih terorista. Memorandumi pokazuju da je Halid Šeik Muhamed bio izložen simuliranom davljenju 183 puta, a Abu Zubajda najmanje 83 puta.

Na svedočenju u Senatu, pravni stručnjaci su izneli oštro podeljene poglede na to da li su pravnici Sekretarijata za pravosuđe postupili u skladu sa međunarodnim zakonom.
Pravni stručnjak, profesor Dejvid Laban sa Univerziteta u Džordžtaunu, rekao je da su ti memorandumi „moralni slom.“

Memorandum se zasniva na probranim pravnim izvorima koji potkrepljuju izložene zaključke, a isključeni su pravni izvori koji to ne čine.“

Međutim, profesor Robert Tarner za Univerziteta države Virdžinije, brani pravnike u Bušovoj administraciji.

I dalje verujem da su ljudi koji su doneli te tragične odluke pristojni, časni i sposobni,“ rekao je Tarner.

Republikanski senator Lindzi Gream je potvrdio da je simulirano davljenje vrsta mučenja, ali da je u atmosferi 11. septembra, Bušova administracija očajnički nastojala da spreči novi teroristički napad.

„Stvarno nije pošteno da se u ovom mirnom trenutku postavljamo u poziciju poštenijih od svih, jer danas ne treba donositi nikakve odluke. Oni su, pak, na to bili primorani,“ rekao je Lindzi Grejem.

U međuvremenu, bivši potpredsednik Ričard Čeni tvrdi da su zahvaljujući pooštrenim metodama dobijene dragocene informacije.

„Nema kajanja. Smatram da je to bilo apsolutno ispravno. Uveren sam, apsolutno sam uveren, da smo spasli hiljade, možda stotine hiljada života,“ rekao je Čeni.

Čeni je proteklih dana u nizu intervjua tražio od Obamine administracije da obelodani poverljivu dokumentaciju koja potkrepljuje njegove tvrdnje.

XS
SM
MD
LG