Linkovi

Američki ratni vojni invalid dobio najnoviju vrstu veštačkih nogu


U eksploziji koja je 2007. godine u Iraku raznela njegovo vozilo, potpukovnik američke Kopnene vojske Greg Gadson povređen je toliko teško da su morale da mu budu amputirane obe noge. Danas, on se postepeno navikava na veštačke noge, koje predstavljaju poslednju reč tehnologije.


Uprkos teškom invaliditetu, 43-godišnji Greg Gadson rešio je da sa životom nastavi što je moguće normalnije. Za njega, to je značilo svakodnevne naporne vežbe.


„Najgore što može da se desi je da ne uspem u tome. Našao sam sebi nov zadatak da pokušam to da savladam ovo,“ kaže on.


Gadson je čvrste građe. Diplomirao je na Vojnoj akademiji u Vest pointu, napredovao do čina potpukovnika i igrao američki fudbal. Ali sada je dvostruki invalid jer su mu obe noge odsečene iznad kolena. Povređen je u eksploziji u Iraku koja je raznela njegovo vozilo.


„Ne verujem da će išta, bar za mog života, zameniti prave noge. Ali kada to jednom prihvatite onda morate da odlučite šta da uradite sa svojim životom,“ kaže potpukovnik Gadson.


Znoj na njegovom licu potvrđuje da je to izuzetno naporno. Specijalni pojas štiti ga od pada, dok korača po stazi Vojnomedicinskog centra Valter Rid, u Vašingtonu.


Gadson je samo jedan od 870 američkih invalida povređenih u Iraku i Avganistanu, ali je prvi koji koristi najnoviju verziju motorizovanog veštačkog kolena. Ta proteza omogućava veću pokretljivost i prirodnije pokrete. On kaže da je znatno bolja od prethodne.


„Privikavanje na kretanje sa njom i na flaksibilnost stopala nije bilo lako. Nešto ko kada vozač autobusa sedne za volan sportskih kola,“ kaže Gadson.


Nove proteze otvaraju mu i nove mogućnosti, o kojima mi i ne razmišljamo.


„Moći hodati gde god želim i ne razmišljati o tome da li ću imati snage za to, vredno je svog ovog truda,“ kaže on.


Najnovije motorizovane proteze biće ponuđene vojnim invalidima pre nego što budu dostupne civilima.

XS
SM
MD
LG