Linkovi

Kober: Potrebna nova strategija za Avganistan i Pakistan


“U borbi protiv medjunarodnog terorizma SAD će morati da saradjuju na medjunarodnom planu i da razviju novu antiterorističku strategiju, posebno u pogledu Avganistana i Pakistana,” kaže u razgovoru za Glas Amerike saradnik vašingtonskog instituta KEJTO, Stenli Kober.

Kober: "Što se tiče ključnih spoljnopolitičkih izazova, kao što su Avganistan i Pakistan, SAD moraju da u borbi protiv terorizma obezbede linije snabdevanja kao primarni cilj u čemu bi Rusija mogla da odigra važnu ulogu. Drugo, treba uočiti da naše vojne snage nisu tako velike, posebno kopnene, uzimajući u obzir veličinu teritorije, i zbog toga ćemo morati da se, kraktoročno gledano, oslonimo na snage ratnog vazduhoplovstva da bi se dobilo na vremenu i uspelo u obuci avganistanskih, kao i pakistanskih snaga u borbi protiv terorizma. U medjuvremenu, vazdušni napadi imaju i svoje negativne posledice - relativno visok broj civilnih žrtava, kao i pitanje povrede suvereniteta jedne zemlje, što se posebno odnosi na Pakistan, a to se odražava i na unutrašnju političku situaciju te zemlje. Takodje imate zabrinutosti u vezi sa uglavnom ruralnim stanovništvom Pakistana, a to je da obično stanovništvo ostaje privrženo Talibanu i al- Kaidi i izazov je kako razviti politiku, kojom bi se pridobila naklonost ruralnog stanovništva i nižih rangova oružanih snaga."

Glas Amerike: Predsednik Obama namerava da uputi oko 20.000 dodatnih vojnika u Avganistan. Kako tumaćite ovaj vojni potez SAD u toj zemlji?

Kober: "Upućivanje dodatnih američkih snaga je nastojanje da se obustavi, ako hoćete, krvarenje. Oblast u koju se šalju vojnici se smatra kritičnom. Tamo se situacija pogoršala i izražava se nada da će nove snage stabilizovati tu oblast i obezbediti zaštitu. Teškoće su u tome da mi nismo imali dovoljno vojske. Cilj u borbi protiv terorista je očitisti i osloboditi teritoriju, zadržati je i poboljšati situaciju na terenu. Ako oružane snage budu uspešne i očiste neku teritoriju od terorista, a ne mogu da je zadrže, teroristi će se vratiti. Lokalno stanovništvo to zna i ono je manje spremno da saradjuje sa vladinim snagama i institucijama, računjaući na osvetničke mere teroritsta kada se vrate. Znači, moraju se očistiti teritorije od terorista, zadržati i izgraditi projekti i programi za dugoročne bezbednosne aktivnosti i koristiti takvu akciju i programe kao primer i proširiti ih širom zemlje."

Glas Amerike: U kojoj meri bi Rusija mogla da pomogne u borbi protiv terorizma?

Kober: "Rusija je ranije ponudila svoju teritoriju za dostavu materijala i uopšte za snabdevanje američkih i savezničkih vojnika u Avganistanu. Medjutim, mislim da je najava NATO-a da održi vojne vežbe u Gruziji, potez koji će pogoršati odnose sa Rusijom, što nam ne ide u prilog. Ako pogledate mapu, Avganistan nema izlazak na more, a ako pakistanske saobraćajnice za snabdevanje budu ugoržene, druga opcija je, kako neki predlažu, korišćenje istih preko Irana, u šta se ja ne bih previše pouzdao. Znači, realno gledajući, Rusija je geografski u veoma dobroj poziciji da nam pomogne i mislim da je naš glavni prioritet da se obezbedi neometano snabedvanje 70 hiljada američkih i saveznničkih vojnika za bilo kakvo uspešno vojno delovanje, a uloga Rusije u tome bi mogla da bude veoma važna."

XS
SM
MD
LG