Linkovi

Šatl Atlantis lansiran u misiju popravke teleskopa Habl


NASA kaže da je let Atlantisa, od približno devet minuta, bio „kao na slici“. Posada šatla trebalo bi da obavi pet izlazaka u slobodan prostor, radi instaliranja novih kamera i opreme. Tokom 11-dnevne misije biće popravljen ili zamenjen i niz drugih naučnih instrumenata. Očekuje se da će Habl posle toga funkcionisati još najmanje 5 godina.

Teleskop Habl, postavljen u orbitu 1990-te, snima nebeska tela sa jasnoćom neuporedivo boljom od najboljih zemaljskih teleskopa. NASA procenjuje da će ova, četvrta misija popravke Habla, koštati oko milijardu dolara.

Letovi do teleskopa Habl mogu da budu opasniji od letova do Međunarodne svemirske stanice. U slučaju kvara šatla, njegova posada mogla bi da boravi na stanici do tri meseca, dok u samom šatlu ima znatno manje neophodnih zaliha. Zbog toga NASA u takvim slučajevima uvek ima rezervni šatl spreman na drugoj lansirnoj rampi.

Na ovaj let, posada Atlantisa je ponela sa sobom loptu za košarku koju je koristio astronom Edvin Habl, čije ime nosi ovaj svemirski teleskop. Pre jednog veka, taj naučnik je igrao košarku u timu Univerziteta grada Čikaga.

Šatl Atlantis trebalo bi da se vrati na zemlju u petak, 22. maja.

XS
SM
MD
LG