Linkovi

EK preporučuje ukidanje viza za Crnu Goru i verovatno Srbiju


Sedam dana prije objavljivanja, sadržaj izvještaja Evropske komisije nezvanično potvrdjuje- preporuku za ukidanje viza za putovanja evropskim prostorom dobiće oni koji nose pasoše Makedonije, Crne Gore i vjerovatno Srbije. Mjera bi trebala stupiti na snagu prvog dana naredne godine, dok će Bosna i Hercegovina morati pričekati najmanje pola godine iza toga.

U naredni ponedjeljak će Evropska komisija objaviti izvještaj odnosno preporuku o ukidanju viza za neke od zaapdnobalkanskih država. Preporuka će podvući Makedoniju, Crnu Goru i vjerovatno Srbiju kao države koje su najviše uradile na usvajanju standarda i ispunjenju uvjeta za ukidanje viza. Ukoliko na junskom skupu evropski ministri podrže prijedlog Komisije, on bi, nakon ratificiranja na nacionalnim parlamentima članica, postao konkretna mjera 1.januara 2010. Za BiH, u najboljem slučaju, pola godine iza toga.

Autorica nedavne rezolucije Evropskog parlamenta o BiH, koja kritikuje domaće i međunarodne političke adrese za nedovoljnu angažovanost na građenju održive bosanskohercegovačke države, nije iznenađena evropskim izvještajem, koji BiH, umjesto preporuke, daje podršku za nastavak ispunjavanja evropskih standarda, pored ostalog, usvajanja zakona o graničnoj kontroli, kontroli oružja, biometrijskim pasošima.

Na pitanje da li Bosnu i Hercegovinu vidi među državama koje će u prvom valu dobiti bezvizni režim, šefica delegacije za Jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta, Doris Pak je odgovorila:

"Ne, zbog činjenice da političari u Bosni i Hercegovini ne čine što bi trebali. Ako zaista žele da učine nešto za stanovnike zemlje, za one koji su za njih glasali, trebaju zaista da promijene BiH u istinski funkcionalnu državu, a to će biti od koristi svima. Sada političari imaju mogućnost da putuju unaokolo i nije ih briga da li neko drugi ne može. Možda je tu problem. Treba ih natjerati da stvari posmatraju očima drugih, da im se kaže: ako ne želite da učinite nešto za stanovnike BiH, zašto bi ste vi slobodno putovali svijetom? Samo zato što ste političari? Moguće da nije lako, ali bi političari trebali da se zapitaju šta zaista čine i na koji način čine štetu svojim gradjanima nečineći ništa na ispunjavanju uvjeta postavljenih mapom puta na čijem je kraju bezvizni režim".

Za člana EP iz Slovenije, snažno angažovanog na zapadnobalkanskom dosijeu, pitanje ispunjavanja uvjeta za bezvizni režim je u uskoj vezi sa ispunjavanjem ukupnih uvjeta za prijem u EU. Da bi se napredovalo tim putem, treba učiniti ono što je trenutno političarima u Bosni teško dokučivo.

"Kada BiH bude u stanju jednoglasno, jednoznačno dati jednostavne odgovore na jednostavna pitanja, tada će biti zrela za ulazak u EU", naglasio je Jelko Kacin.



XS
SM
MD
LG