Linkovi

MMF ponudio članstvo Kosovu


Međunarodni monetarni fond ponudio je Kosovu članstvo u toj organizaciji, obezbjeđujući jednoj od najsiromašnjih evropskih država pristup milionskim zajmovima.

MMF je sinoć objavio da je Odbor guvernera izglasao da se Kosovo primi u članstvo, što predstavlja važan korak za napore kosovskih vlasti da pospješe proces priznavanja nezavisnosti. Prema saopštenju Fonda, Kosovo će imati pristup predloženoj kvoti, koja je ekvivalentna 88,6 miliona dolara, nakon što ovlašćeni predstavnik u Vašingtonu potpiše Odredbe sporazuma. Srbija i Rusija protive se odluci MMF-a, ali je prosta većina glasova članica te međunarodne finansijske institucije dovoljna da se izglasa članstvo.

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je danas da cijelo Kosovo pozdravlja punudu Međunarodnog monetarnog fonda za članstvo u toj međunarodnoj finansijskoj organizaciji. Kosovo će kao član MMF-a imati maksimalan pristup globalnoj monetarnoj saradnji. Velike mogućnosti ali i ozbiljne odgovornosti dolaze sa ovom odlukom", rekao je Tači.

XS
SM
MD
LG