Linkovi

Senatori razmatraju eventualni angažman sa Iranom


Senatski odbor za odnose sa inostranstvom istražuje pozitivne i negativne strane razgovora sa Iranom, koje je predložilo šest velikih svetskih sila, uključujući Sjedinjene Države. Na razgovorima bi bilo reči o nuklearnom programu Teherana. Džon Keri je rekao da Sjedinjene Države nisu zainteresovane da promovišu promenu režima i da su umesto toga fokusirane na angažman u razgovorima.

Ovo je iranski objekat za obogaćivanje uranijuma.
Iran navodi da taj program ima mirnodopske svrhedok Sjedinjene Države i druge zemlje podozrevaju da Teheran razvija nuklearno oružje.
Bivši federalni zvaničnik Robert Morgentau upozorio je Senatski odbori za odnose sa inostranstvom:

Program je poodmakao i nemamo mnogo vremena da sprečimo Iran da razvije dugometne projektile i nuklearno oružje.“
Za razliku od svog prethodnika, predsednik Obama kaže da želi novi početak u odnosima sa Iranom i predložio je razgovore.

Predsednik odbora, Džon Keri, ponovio je taj stav:
Više bismo želeli da budemo angažovani u razgovorima i da nemamo nikakvu konfrontaciju.“

Medjutim, ukoliko taj angažman bude neuspešan, bivši američki državni podsekretar Nikolas Berns sugeriše uvodjenje novih sankcija i vojnu opciju.

Naši partneri, posebno Rusi i Kinezi, koji su veoma uticajni, trebalo bi da se sa nama saglase unapred, da će nam se, ako razgovori ne uspeju, pridružiti u veoma, veoma oštrim sankcijama. Takodje ima smisla da se pretnja silom održi na stolu.“

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad rekao je da nije spreman za razgovore sa američkim funkcionerima bez preduslova. Nikolas Berns, medjutim, ukazuje da Sjedinjene Države moraju da budu strpljive:

Naši odnosi su duboko zamrznuti već 30 godina. Nismo imali ozbiljne ni značajne diskusije od Karterove do Obamine administracije sa nizom iranskih vlada. Ne postoji istinsko medjusobno razumevanje i vidimo jedni druge kao neprijatelje. U pitanju je stoga sitaucija prepuna opasnosti za obe zemlje. Ja smatram da su Iranci istinska pretnja našoj zemlji. Nema sumnje da oni nastoje da steknu nuklearno naoružanje.“

Mada senator Keri kaže da se Sjedinjene Države neće zalagati za promenu režima, drugi ističu da bi to moglo da se dogodi na izborima idućeg meseca.

Šta mislite da će se dogoditi u junu?“,pita Ted Kofman, senator iz Delavera.

Nikolas Berns odgovara:
Ahmadinedžad nije popularan koliko bi to želeo da bude. Njegova ekonomska politika nije uspešna kod kuće. Prosečni gradjani se muče u Iranu. Da li će se to odraziti na biračkim mestima u Iranu ostaje otvoreno pitanje.“
Senatski odbor će objaviti izveštaj o iranskom nukelarnom programu kasnije ove nedelje.

XS
SM
MD
LG