Linkovi

Može li Pakistan da se suprotstavi Talibanima?


Sve veća nestabilnost u Pakistanu i Avganistanu je na vrhu dnevnog reda ovonedeljnih sastanaka predsednika Obame sa predsednicima Avganistana i Pakistana Hamidom Karzaijem i Asifom Alijem Zardarijem. Očekivalo se da će razgovori o situaciji u regionu biti usredsređeni na suzbijanje Talibana u Avganistanu, ali je najnovije komešanje u Pakistanu izazvalo strahovanje da su problemi Islamabada mnogo ozbiljniji.

Pripadnici vladinih snaga se pripremaju za još jednu bitku sa ekstremistima iz redova Talibana. Ali to nije Avganistan, gde se međunarodne i avganistanske snage već godinama bore protiv pobune. To su pakistanske trupe, koje se pripremaju za novu ofanzivu protiv ekstremista koji podmeću eksploziv, odsecaju ljudima glave i grabe sve veću i veću teritoriju.

Profesor Pervez Hudboj, sa Univerziteta „Kvejd-i-Azam“ u Islamabadu, kaže da je nedavna talibanska ofanziva na svega stotinak kilometara od prestonice, bila poslednja opomena za vladu.

„Činjenica je da je situacija mračna. Činjenica je da je Taliban napravio ogroman prodor. I to ne samo da su došli na plemenska područja, nego su stigli i u naše gradove, što je još opasnije“.

Pakistan se već godinama bori sa talibanskim ekstremistima na plemenskom području na severozapadu zemlje, ali se borba sad približava naseljenim centrima, primoravajući desetine hiljada civila da krenu u bekstvo. Pokušaji vlade da sklopi mirovne dogovore sa ekstremistima nisu prekinuli borbu i podstakli su kritike američkih zvaničnika. Vojni analitičar Talat Masud kaže da su nerazumni zahtevi Talibana na razgovorima otvrdnuli stav Pakistana.

„Oni ne žele da sadašnja administracija funkcioniše. Hteli bi da Pakistan odgovara njihovoj viziji. A to u potpunosti podriva pakistansku državu. Rekao bih da narod to uviđa i tu počinju da se događaju dobre stvari“.

Novu pakistansku ofanzivu protiv ekstremista hvale zvaničnici Sjedinjenih Država, koji bi voleli još agresivniji pristup. Ipak, mnogi brinu da bi situacija mogla da se pogorša zbog ograničenih vojnih kapaciteta za operacije protiv pobunjenika i slabe centralne vlasti. Odnosi Pakistana i Sjedinjenih Država su i dalje zategnuti. Udari američkih bespilotnih letelica na skrovišta ekstremista na plemenskim područjima su nepopularni – naročito kada u njima stradaju civili.
Masud kaže da i dalje traje zategnutost sa Avganistanom, koji mnogi Pakistanci okrivljuju za smanjenje svoje bezbednosti.

„Smatram da će se pojaviti i druge brige u pogledu stabilnosti Avganistana. Kako ona utiče na Pakistan i naročito na području trgovine drogom i u pogledu korupcije koja je u Avganistanu rasprostranjena“.

Prethodni susret lidera ove tri zemlje, 2006. u Vašingtonu, održan je u senci sporenja oko toga koga treba okriviti za jačanje Talibana. Dve godine i dva lidera kasnije, zategnutost je ostala, a Talibani u obe zemlje kontrolišu još veću teritoriju.

XS
SM
MD
LG