Linkovi

Vlada Gruzije uspostavila kontrolu posle vojne pobune


Predsednik Gruzije Mihail Sakašvili izjavio je da je pobuna u jednom bataljonu vojske, nedaleko od Tbilisija, bila izolovan incident i da je situacija stavljena pod kontrolu.


Sakašvili je to izjavio danas popodne, po lokalnom vremenu, nekoliko sati pošto je otišao u vojnu bazu Mukrovani, kako bi pregovorima izdejstvovao okončanje pobune oficira, za koju vlasti kažu da je imala podršku Moskve. Gruzijske novinske agencije prenose da je uhapšen jedan bivši komandant nacionalne garde.


Gruzijsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je pobuna imala za cilj remećenje vojnih vežbi NATOa, koje bi trebalo da počnu sutra u Gruziji. Međutim, opozicioni lideri dovode u pitanje izveštaje o mogućem prevratu. Pristalice opozicije već četvrti dan demonstriraju u Tbilisiju tražeći ostavku predsednika Sakašvilija.


Rusko Ministarstvo inostranih poslova nazvalo je optužbe o ruskoj umešanosti u pobunu „znakom nezdrave mašte gruzijskog rukovodstva.“


Moskva je prošlog meseca pozvala NATO da odloži vojne manevre, ali je NATO to odbio rekavši da su vežbe planirane još prošle godine. U pomenutim vežbama trebalo bi da učestvuje 1300 vojnika iz 19 zemalja.

XS
SM
MD
LG