Linkovi

Da li su stariji vozači opasnost za druge učesnike u saobraćaju?


Prošlo je gotovo šest godina otkada je jedan 86-godišnji vozač u Kaliforniji izgubio kontrolu nad svojim automobilom, na parkiralištu jednog velikog šoping centra, i ubio desetoro ljudi. Polemike koje su tada izbile oko ostarelih vozača nisu sasvim utihnule.

Florida, država sa najvećim procentom vozača starijih od 65 godina, prva je otvorila specijalističke centre za testiranje koliko stariji vozači dobro vide i koliko brzo mogu da donose odluke kada su za volanom. Grad Orlando, i toj istoj državi, postao je prvi u Americi koji je stručnjacima centra dao ovlašćenje da oduzimaju vozačku dozvolu osobama za koje zaključe da predstavljaju suviše veliki rizik. Ali mnoge druge države i dalje automatski obnavljaju važenje vozačkih dozvola svakome ko ne krši saobraćajne propise.
Polemike oko toga da li su ostareli vozači opasni ili ne vode se preko novina i na internetu. Mnogi ostareli vozači i oni koji ih podržavaju ističu da poštuju propise, da su oprezniji i da nisu agresivni kao mlađi vozači, kao i da se retko upuštaju u duge vožnje po autoputevima, na kojima su nesreće znatno opasnije. S druge strane, ističu oni, alternativni javni prevoz često ne postoji, a oni jednostavno ne mogu sebi da priušte da se svaki čas voze taksijem.

Njihovi neistomišljenici kažu da stariji vozači usporavaju saobraćaj i izazivaju opasan nivo besa kod drugih vozača. Oni ističu da čak i osobe u dubokoj starosti, na ivici staračke senilnosti, kojima uopšte nije mesto za volanom, insistiraju da voze jer je im je to poslednji, ponosni znak da ne zavise od drugih.

Jedan od najtežih zadataka za mnoge odrasle osobe je ubeđivanje ostarelih roditelja da je vreme da predaju ključeve svojih kola, zbog predostrožnosti – kako prema sebi tako i prema drugim učesnicima u saobraćaju. Pitanje troškova ponekad je jedini ubedljivi argument. Nezgoda koju izazove neki stariji vozač, zbog lošeg vida ili lošeg procenjivanja, može da dovede do sudskog procesa koji može da odnese čitavu životnu ušteđevinu.

XS
SM
MD
LG