Linkovi

Obama najavljuje reforme u cilju sprečavanja poreskih zloupotreba


Predsednik Obama danas je najavio nove reforme koje će se odraziti na poslovanje velikog biznisa. Obama je poručio velikim korporacijama da ne plaćaju dovoljno poreza i predložio zakon, koji će, kako je rekao, raspodeliti poreske obaveze na pravedniji način.

Predsednik Obama želi da izmeni propise koji omogućavaju i korporacijama i pojedincima da prebacuju poslove, ali i stotine milijardi dolara, u inostranstvo.

„U poreskom zakonu postoji niz propusta koji omogućavaju korporacijama da izbegavaju da snose svoj udeo u podmirivanju poreskih obaveza,“ rekao je predsednik Obama.

Obamin plan ima dva dela. Prema prvom, kompanije neće moći da izbegnu da plate poreze na prihode ostvarene u inostranstvu. Administracija takodje kaže da će sprečiti kompanije da prenose poslove u druge zemlje.

Drugi deo plana nastoji da spreči i korporacije i pojedince da, ponekad i nezakonito, skrivaju milijarde dolara u pojedinim zemljama, poput Kajmanskih ostrva.

„Planom je predvideno zapošljavanje još 800 vladinih agenata koji će pomoći da oni koji skrivaju svoje prihode budu privedeni pravdi,“ objasnio je sekretar za finansije Tim Gajtner.

Administracija očekuje da bi ovim zakonskim predlogom u narednih deset godina država mogla da uveća svoj poreski prihod za 210 milijardi dolara. Medjutim, korporacije koje su na udaru svakako će se suprotstaviti tom planu koji tek treba da odobri Kongres. To je najnoviji pokušaj Obamine administracije da dovede u red finansijski sistem za koji milijarder i poslovni lider Voren Bafet kaže da je suštinski uzdrmao poverenje američke javnosti.

„Amerikanci menjaju svoje potrošačke navike, svoju štednju i čine sve što mogu, ali niko ne zna kada i da li će se ova kriza završiti,“ kaže Bafet.

Početkom dana vodeći berzanski indeks Dau skočio je za preko 160 poena pošto je objavljena vest da je prodaja kuća prošlog meseca porasla, ali neki investitori strahuju da bi dvomesečni oporavak berze mogao da bude zaustavljen kasnije ove nedelje kada administracija bude objavila rezultate takozvanog testa na stres vodećih američkih banaka.

XS
SM
MD
LG