Linkovi

Proizvodnja vakcine protiv H1N1 mogla bi da potraje mesecima


Svjetska zdravstvena organizacija saoštila je da nekoliko laboratorija u svijetu razvija vakcinu protiv influence A – odnosno virusa H1-N1 ili svinjskog gripa. Ta organizacija podigla je stepen uzbune na fazu 5, što je samo korak od proglašenja pandemije. Proces pripreme vakcine, kako navode američki naučnici, mogao bi međutim da potraje mjesecima.

Sa porastom broja oboljelih od influence A – odnosno virusa H1-N1, sve su veći i napori da se razvije vakcina protiv te bolesti. Doktor Vilbur Čen, koji je rukovodio testiranjem vakcine protiv ptičjeg gripa na Univerzitetu države Merilend, jedan je od naučnika koji prate prenošenje životinjskih virusa gripa na ljude.

"Kao naučnici koji istražuju vakcine i u toj oblasti, voljeli bismo da unaprijedimo cjelokupnu tehnologiju kako bismo mogli veoma brzo da proizvodimo vakcine.

Proces razvijanja vakcine mogao bi međutim da potraje tri ili više mjeseci. Naučnici prvo ubrizgavaju aktivni virus u oplođena kokošija jaja i zatim čekaju. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti već su izdvojili virus i napravili takozvanu kulturu odnosno soj virusa koji predstavlja prvi korak ka pravljenju vakcine.

Ed Mocarski je glavni naučnik u Medimjunu, kompaniji koja proizvodi vakcine.

"Vakcine moraju da se testiraju na životinjama kako bi se osiguralo da su bezbjedne za ljude. Takođe treba osigurati da je riječ o ne-aktivnom virusu, koji ne može da izazove bolest.”

Balans između brzine pravljenja vakcine i mogućih nus pojava je veoma osjetljiv. Naučnike još prati veliki program vakcinacije protiv epidemije svinjskog gripa 1976. godine, kada je 30 osoba umrlo od neuroloških poremećaja, za koje se vjerovalo da su bili povezani sa vakcinom.

"Ukoliko bi se virus stvarno brzo širio među populacijom, mislim da bi mogući spaseni životi nadvladali rizik od pojave pojedinih, možda samo prolaznih reakcija, kao što je nekoliko dana bola ili groznice”, smatra Vilbur Čen.

Doza se utvrđuje tokom kliničkih testova na ljudima. Doktor Robert Belš rukovodi Odjeljenjem za razvoj vakcina na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sent Luisu.

"Biće potrebni mjeseci da se proizvode vakcina i da se obave klinički testovi. Da li to možemo da uradimo do jeseni? Siguran sam da su proizvođači vakcina trenutno veoma zauzeti, pokušavajući da utvrde vremenske okvire i količine vakcina koje mogu da proizvedu narednih mjeseci.”

Mocarski to potvrđuje.

"Sve kompanije koje proizvode vakcine, biće spremne da obave taj zadatak.”

Svjetska zdravstvena organizacije kaže da nekoliko laboratorija u svijetu radi na vakcini. Stručnjaci smatraju da bi broj slučajeva svinjskog gripa mogao da počne da se smanjuje, ali naglašavaju da bi taj virus mogao ponovo da se pojavi kasnije. Naučnici stoga treba da odluče da li je opasnost dovoljno velika kako bi se novi virus uvrstio u opštu vakcinu protiv gripa ove jeseni.

"Godišnja vakcina protiv influence obično sadrži tri virusne komponente. Riječ je o virusima za koje smatramo da će biti aktivni naredne godine i već smo ih izdvojili”, naglašava Čen.

Naučnici ipak ističu da nijedna odluka nije u potpunosti ispravna, zato što je virus gripa promjenljiv.

"Jedino možemo da računamo na to da je influenca nepredvidiva
”, smatra Robert Belš.

Svjetska zdravstvena organizacija za sada savjetuje sve zemlje da aktiviraju planove za borbu protiv pandemije.

XS
SM
MD
LG