Linkovi

Ekonomisti različito ocenjuju 100 dana Obamine administracije


Predsjednik Obama je, kako sam kaže, naslijedio ogromne probleme kada je preuzeo položaj. Predsjednik je od prvog dana obećavao, ne samo da će mu ekonomska situacija biti glavni prioritet, već i da će je poboljšati. Postavlja se međutim pitanje koliko je Obama u stvari mogao da postigne u prvih sto dana. Mišljenja o tome su do sada različita.

Obama je ušao u Bijelu kuću zahvaljujući poruci nade i željama nacije, koja se našla u najgoroj ekonomskoj krizi od perioda Velike depresije, za boljim danima.

"Počev od danas, moramo da ustanemo, otresemo se i počnemo da radimo na obnovi Amerike”.

Stotinu dana kasnije, zemlja je međutim još u recesiji, dok stopa nezaposlenosti sve više raste. Kritičari ističu da predsjednikovi potezi ne rješavaju dugoročne potrebe.

"Dao bih različite ocjene predsjednikovih prvih stotinu dana, i to možda više negativne nego pozitivne”, kaže Alan Viard iz konzervativnog američkog Instituta “Enterprajz”

On ističe da, prema Obaminom budžetu od tri i po hiljade milijardi dolara, vladini prihodi neće moći da pokriju rast troškova socijalnog i zdravstvenog osiguranja. Takođe ističe da stimulativni paket nove administracije, koji obuhvata poreske olakšice za srednju klasu, obezbjeđuje samo kratkoročno poboljšanje situacije.

“Zbog takvih poreskih olakšica stvarno izgleda kao da su poreski obveznici u prednosti, zato što dobijaju novac danas, ali se međutim postavlja pitanje njegovog porijekla. Novac ne nastaje tek tako. Troškove će, umjesto toga, kasnije platiti ili sadašnji obveznici ili naša djeca.”

Predsjednikove pristalice međutim navode da su za trenutne probleme neophodna hitna rješenja. Pojedini naglašavaju da je prerano govoriti o tome da li će Obamine mjere biti uspješne. Džošua Piker, iz Centra za američki progres, uvjeren je da je predsjednik na pravom putu.

"Čini se da je situacija u maloprodaji i potrošnji neznatno bolja. Istovremeno, postoje ohrabrujući znaci u stambenom sektoru. Pred nama je međutim dug put.

Piker priznaje da Obamine mjere nisu savršene, ali naglašava da njegov učinak u oblasti ekonomije, i na unutrašnjem i na međunarodnom planu, daje Amerikancima nešto mnogo neposrednije - optimizam.

"Mislim da je predsjednik obavio izvanredan posao u prepoznavanju problema sa kojima se suočavamo. Vrijeme će pokazati da li su sve dosadašnje mjere onoliko efikasne koliko bismo željeli da budu. Ja sam međutim optimista.

Nakon stotinu dana nove adminsitracije, realnost međutim obuzdava optimizam.


XS
SM
MD
LG