Linkovi

Obama iznenađen brojem problema tokom prvih 100 dana


Predsjednik Barak Obama obilježio je 100 dana na položaju, tražeći podršku za svoje mjere i baveći se sve težom zdravstvenom krizom.

Predsjednik je početkom dana odgovarao na pitanja građana u jednoj školi blizu Sent Luisa u Mizuriju.

Divno je vratiti se u centralni dio Amerike, gdje često prevladava zdrav razum“, naglasio je Obama.

Kasnije se, na trećoj zvaničnoj pres konferenciji, součio sa pitanjima novinara u Bijeloj kući. Administracija je prvobitno umanjivala značaj prvih 100 dana, ali je na kraju iskoristila šansu da istakne predsjednikovu agendu.

Ponosan sam na ono što smo postigli, ali nisam zadovoljan. Srećan sam zbog našeg napretka, ali nisam zadovoljan“, kazao je predsjednik i dodao da mu je jedno od najvećih iznenađenja, tokom prvih mjeseci na položaju, bio broj ključnih pitanja koja su se istovremeno našla u centru pažnje.

Nakon 100 dana, Obama se součava sa još jednim izazovom- prvom vanrednom zdravstvenom situacijom na nacionalnom nivou od kada je preuzeo položaj.

I dalje pažljivo pratimo pojavu novih slučajeva virusa gripa H1N1 širom Sjedinjenih Država.“

Predsjednik je jasno stavio do znanja da ne planira da zatvori granicu sa Meksikom. Takođe je istakao da novi virus predstavlja razlog za strahovanje, ali ne i paniku.

Sada je ključno da budemo izuzetno obazrivi.“

Večerašnjom konferencijom za novinare, koja je prenošena u udarnom televizijskom terminu, nije dominirala samo jedna tema, kao što je to bio slučaj sa prethodne dvije. Komentarišući unutrašnja pitanja, Obama je kazao da se nada sa će jedna od velikih američkih autokompanija i dalje biti održiva. Takođe je pohvalio demokrate u Kongresu zbog usvajanja nacrta budžeta, koji je skoro identičan onom koji je predložio u februaru.

Američki predsjednik branio je i svoju odluku da objavi pravna dokumenta Bušove administracije, kojima se odobravaju okrutne metode ispitivanja osumnjičenih za terorizam. On je naveo da su informacije, koje su prikupili agenti, mogle da budu dobijene putem drugih, moralnijih metoda.

Mogli smo da dobijemo ove informacije koristeći druge metode, koje su više u skladu sa našim vrijednostima i sa onim šta predstavljamo.

Odgovarajući na pitanje o situaciji u Pakistanu, Obama je rekao da je vlada u toj zemlji nestabilna, ali da je uvjeren da će pakistanski nuklearni arsenal ostati bezbjedan.

Uglavnom zato što, prema mom mišljenju, pakistanska vojska shvata koji su rizici ukoliko se to oružje nađe u pogrešnim rukama.

Predsjednik je dodao da vojska takođe shvata da ekstremisti unutar zemlje predstavljaju najveću prijetnju Pakistanu.

Samo u poslednjih nekoliko dana, postoje određena priznanja da je opsesija Indijom, kao najvećom smrtonosnom prijetnjom Pakistanu, pogrešna i da se njihova najveća prijetnja sada nalazi na domaćem tlu.“

Američki predsjednik komentarisao je i nedavni porast nasilja u Iraku. Govoreći na dan, kada je u eksplozijama automobila bombi u Bagdadu poginulo više od 40 osoba, Obama je kazao da postoji razlog za zabrinutost, ali i naglasio da je nivo nasilja manji nego prošle godine. Takođe je jasno stavio do znanja da novi razvoj situacije neće uticati na plan za povlačenje američkih vojnika.

XS
SM
MD
LG