Linkovi

Severna Koreja nastavlja proizvodnju plutonijuma


Severna Koreja saopštila je da je nastavila sa preradom potrošenih gorivnih šipki kako bi proizvela plutonijum, koji može da se koristi za nuklearno oružje. To je još jedan potez, posle lansiranja rakete dugog dometa početkom meseca - kojim zvanični Pjongjang prkosi međunarodonoj zajednici

Državna novinska agencija Severne Koreje prenosi da bi će se tako povećati nuklearna borbena gotovost zemlje i da će Pjongjang moći da se suprotstavi sve većoj vojnoj pretnji neprijateljskih snaga. Vodeći državni dnevni list takođe je obećao, kako je navedeno, napad bez milosti na SAD i njene saveznike u slučaju da probaju da dotaknu i santimetar teritorije Severne Koreje.

Ujedinjene nacije juče su uvele sankcije za tri severnokorejske kompanije zbog pružanja podrške rektnom i nuklearnom programu Pjongjanga. Ranije ovog meseca, Savet bezbednosti svetske organizacije osudio je lansiranje rakete, koje se smatra kršenjem rezolucija Ujedinjenih nacija, ali je Severna Koreja odgovorila tako što je prošle nedelje izbacila inspektore svetske organizacije i povukla se iz šestostranih pregovora o razoružanju.

XS
SM
MD
LG