Linkovi

GM zatvara fabrike, Krajsler pred bankrotstvom


Problemi dvije od tri najveće američke autokompanije se nastavljaju. Sekretarijat za pravosuđe navodno priprema pokretanje stečajnog postupka za Krajsler, dok Dženeral Motors, koji je danas dobio novu pozajmicu vlade, zatvara 13 fabrika na dva ili više mjeseci ovog ljeta. Očekuje se da će privremeno zatvaranje fabrika dovesti do niza otkaza među snabdijevačima širom zemlje.

Dženeral Motors, koji bilježi pad prodaje od gotovo 50 odsto, nada se da će privremenim zatvaranjem 13 fabrika tokom većeg dijela ljeta uštedjeti milijarde dolara.

Sprovodimo dublju i bržu rekonstrukciju, kako bismo što prije učinili našu kompaniju održivom”, istakao je predsjednik GM-a za Sjevernu Ameriku, Troj Klark.

Fabrike u državama kao što su Teksas, Mičigen, Kentaki i Delaver, biće zatovorene do devet sedmica. Zaposleni će i dalje dobijati veći dio plate, ali će biti primorani da se oslone na državnu nadoknadu za nezaposlene.

Dženeral Motors će proizvesti 190 hiljada automobila manje, da bi rasprodao preveliki inventar u svojim zastupništvima širom zemlje. Postavlja se međutim pitanje kakve su dugoročne prognoze.

Jasno je da će Dženeral Motors morati da prijavi stečaj kako bi riješio ta pitanja. Mislim da nema drugog izlaza”, smatra analitičar Karl Brauer.

Bankrotstvo bi moglo da bude skora realnost za Krajsler. Sekretarijat za finansije priprema tu opciju ukoliko narednih dana ne bude postignut dogovor sa italijanskom autokompanijom Fijat. Očekuje se da će ove loše vijesti imati teške posljedice po one koji snabdijevaju autoindustriju neophodnim zalihama - od čelika do svjećica.

Snabdijevači bi mogli da se suoče sa otkazima i mogućim bankrotstvima. Vjerovatno će morati da smanjuju troškove i da zatvaraju”, ističe Brauer.

Sekrtarijat za pravosuđe takođe pokušava da nađe način da sačuva penzije radnika, u slučaju da Krajsler bankrotira.

XS
SM
MD
LG